Цінують повагу до статуту ООН та побоюються Китаю: про учасників Саміту миру з Південно-Східної Азії висловилася експертка

Наталія Плаксієнко-Бутирська. Фото: media.az

Низка країн Південно-Східної Азії підтвердила участь у Глобальному саміті за українською формулою миру в Швейцарії. Серед них Філіппіни, Сінгапур, Таїланд, Тимор-Лешті. Ці невеликі держави регіону дуже цінують статут ООН, насамперед — повагу до територіальної цілісності та суверенітету. Про це сказала експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська в ефірі FREEДОМ.

“Ці країни пережили багато конфліктів у себе в регіоні, вони пережили дуже жорсткі війни на Корейському півострові та у В’єтнамі. І вони пережили холодну війну, коли комуністичний режим і Сполучені Штати Америки, зі свого боку, намагалися отримати підтримку цих країн. І в цих умовах їм дуже складно було вибудовувати свою незалежність, бо лише у 1960 роках багато хто з них отримав цю незалежність після колоніального часу. І тому після холодної війни, коли і статут ООН підтримувався, і чітко обговорювалися права кожної великої та маленької країни, і голоси цих маленьких країн почали братися до уваги, вони дуже дорожать тим, щоби статут ООН і прочитання міжнародного права дуже чітко дотримувалися”, — каже гостя ефіру.

Вона пояснює, що у регіоні є велика проблема, яку ці невеликі держави або не називають взагалі, або говорять про неї не дуже голосно.

“Це Китай, який претендує на території деяких країн, намагається переглянути кордони Південно-Китайського моря, претендують на 90% Південно-Китайського моря. І тому і Сінгапур — дуже маленька країна, і багато інших чітко стоять на тому, що насамперед міжнародне право має працювати. А нинішній міжнародний порядок дав можливість їм не лише жити незалежно, а й здобути дуже високий та гідний рівень життя, який допомагає їм розвиватися. Це найголовніше пояснення”, — констатує Плаксієнко-Бутирська.

Вона також наголосила, що широке представництво на Саміті миру — очікуване. По-перше, українська дипломатія працювала з кожною країною, по-друге, в ООН традиційно користуються широкою підтримкою резолюції щодо суверенітету та територіальної цілісності України.

“На саміті обговорюватимуться шляхи, як досягти миру. І кожна країна, яка підтримує досягнення миру, природно має брати участь. Тим більше, що резолюції, які стосувалися суверенітету та територіальної цілісності України, підтримки України, набирали понад 140 голосів. У нас є дві резолюції, які набрали 141 та 143 голоси. Це країни, які підтримували мир в Україні та повернення України до мирного життя. Звісно, вони мають бути присутніми на цьому саміті”, — вважає Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Читайте також: Навколо Глобального саміту миру йде дуже жорстка закрита дипломатична війна: роль Китаю оцінив Фесенко

Нагадаємо, міністр оборони США Ллойд Остін на оборонному форумі “Діалог Шангрі-Ла” в Сінгапурі заявив, що війна з Китаєм не є неминучою, попри зростаючу напруженість в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Прямий ефір