Україна робить серйозне просування вперед на шляху до ЄС — аналіз Пашкова

Прапори ЄС та України. Фото: gettyimages.com

Україна завершила перший етап скринінгу законодавства на відповідність європейському — це серйозне євроінтеграційне просування вперед. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

“Це дуже важливі кроки. Вони можуть з боку здатися маленькими, але насправді це дуже серйозне просування вперед. Це перша скринінгова сесія, яка, безумовно, важлива, оскільки відкриває фундаментальне завдання для України — це адаптація національного законодавства до норм, правил ЄС”, — зазначив Пашков.

Він звернув увагу, що і європейські норми модифікуються, змінюються, як і українське законодавство.

“Тому цей формат для нас видається пріоритетним з урахуванням того, з яких тем стартуватимуть переговори”, — сказав гість ефіру.

Пашков нагадав, що Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським Союзом щодо макроекономічної допомоги. Це, каже він, дуже важлива програма.

“Крім того, не так давно офіційний Брюссель затвердив продовження режиму торгового безвізу, але з деякими обмеженнями, що теж дуже важливо”, — доповнив спікер.

Верховна Рада України ухвалила низку євроінтеграційних законів, триває перезавантаження антикорупційних органів, кадрове забезпечення судової системи, продовжив Пашков.

“Це все — важливі моменти, які впливають на відносини Києва і Брюсселя. І плюс до всього — ще одна знакова подія. Не так давно скандинавські країни сформували групу досвідчених експертів, які б допомагали Україні в перемовинах щодо вступу в ЄС. Тобто сторони йдуть назустріч одна одній. Це, безумовно, дуже важливо”, — наголосив гість ефіру.

За словами Пашкова, Україна також проводила самостійний моніторинг законодавства щодо відповідності європейським нормам і стандартам. У ньому брала участь низка відомств України, це новий етап.

Експерт наголосив, що низка країн Євросоюзу зацікавлена у якнайшвидшому відкритті переговорного процесу і формуванні переговорної рамки.

“Переговорна рамка визначає три ключові напрями. Це, по-перше, принципи, за якими йтимуть переговори, це їхній зміст і процедури. Тобто, за великим рахунком, Єврокомісія представила проєкт, його треба просто затвердити й ухвалити необхідні рішення на міжурядовій конференції. Орієнтовно це планується зробити наприкінці червня. Але я наголошую, що вже повномасштабні переговори про вступ України до ЄС, безумовно, Київ вестиме з новим складом Європейської комісії”, — пояснив Пашков.

Читайте також: Завершився перший етап скринінгу українського законодавства на відповідність європейським нормам

Прямий ефір