Україна може використовувати зброю, яку постачає Німеччина і наші союзники, — Шольц

Олаф Шольц. Фото: president.gov.ua

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, коментуючи своє рішення дозволити використовувати німецьку зброю для ударів по Росії, наголосив на праві України на самооборону. Також Шольц наголосив, що всі заборони були зняті після того, як Москва відкрила новий фронт проти Харкова, повідомляє FREEДОМ.

Раніше німецький канцлер заявляв, що рішення Берліна не призведе до ескалації.

“Це правильно — тісно координувати дії з нашими партнерами та союзниками знову і знову, перш ніж ухвалювати такі далекосяжні рішення. І ми спільно підтвердили, що Україна може, відповідно до міжнародного права, захищати себе від нападів на її територію, її міста та її громадян. Це також стосується й атак, наприклад, у районі Харкова, які Росія здійснює із сусідньої, прикордонної з Україною території. Для захисту від таких атак Україна також може використовувати зброю, яку поставляємо ми та наші союзники”, — сказав Шольц.

Згоден з Шольцем і представник Держдепартаменту США Метью Міллер. Він також вважає, що дозвіл Україні використовувати американську зброю для ударів по військових цілях у Росії не призведе до загострення ситуації. Міллер зазначив, що це Російська Федерація підтягує свою військову техніку до українського кордону і використовує її для обстрілів цивільних об’єктів. Тому Сполучені Штати переконані, що Україна повинна мати можливість захистити себе.

“Ми продовжуватимемо вживати відповідних заходів у відповідь на дії Володимира Путіна, щоб дозволити Україні себе захистити. Але знову ж таки, саме Росія тут є агресором. Саме Путін постійно ескалює цей конфлікт знову і знову, зокрема й цими останніми діями. І ми вважаємо за доцільне, щоб Україна мала можливість захистити себе”, — заявив Міллер.

Читайте також: Зняття обмеження на використання західної зброї по РФ може суттєво змінити розклад сил на фронті — думка

Прямий ефір