Партнери стирають “червоні лінії”, — Веселовський про зняття заборони бити західною зброєю по РФ

Андрій Веселовський. Фото: uatv.ua

За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну лідери більшості країн переступили низку “червоних ліній”, які самі й встановили. Одна з таких “червоних ліній” — заборона на використання західної зброї для завдання ударів по військових об’єктах на території РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів надзвичайний і повноважний посол, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський.

“Останнім часом дуже багато змінилося в цьому питанні. Нагадаю, що для більшості політичних лідерів світових країн на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну “червоною лінією” був і Крим, зокрема Кримський міст. Існувала така негласна заборона на те, що Україна не може завдавати вогневих ударів по цих об’єктах. Ситуація почала змінюватися після серії перших вдалих ударів по мосту. Прийшло розуміння того, що це українська територія і її потрібно звільняти”, — розповів експерт.

За його словами, довгий час партнерів України стримував створений російською пропагандою міф про міць Росії, її армію тощо.

“Усі дуже боялися жахливої Російської Федерації. І думали, що після вторгнення в Україну від України нічого не залишиться. Виявилося, що ні. І російська армія виявилася не другою армією світу. Тому і все інше може піддаватися сумніву. Згодом і Кримський міст позбувся своєї сакральності”, — прокоментував Веселовський.

Він додав, що використання західної зброї для завдання ударів по військових об’єктах на території РФ істотно полегшить роботу Збройним силам України (ЗСУ).

“Я думаю, що насамперед об’єктами українських вогневих ударів будуть збройні сили РФ, озброєння та системи протиповітряної оборони в Криму. А також аеродроми, з яких летять літаки бомбити Україну. І зауважте, наразі нашими партнерами це сприймається як частина рутинної військової діяльності, як відбиття агресії. Водночас в усіх є розуміння того, що Україна не дозволить собі бити по якихось житлових чи громадських об’єктах на території РФ. А це довіра та репутація”, — резюмував Андрій Веселовський.

Читайте також: Звільнення Криму може бути винесено на перший план дій ЗСУ, — Чубаров

Прямий ефір