Збройні сили Білорусі не в змозі самостійно розпочати реальні військові дії проти України або Заходу, — Латушко

Ілюстративне фото: focus.ua

Збройні сили Республіки Білорусь не в змозі самостійно почати якісь реальні військові дії проти України або країн Європейського Союзу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, білоруський опозиціонер, політик і дипломат Павло Латушко.

“Я вважаю, що білоруські збройні сили не суб’єктні. Вони не можуть проводити самостійних дій. Якщо вони й братимуть участь, то тільки спільно з діями збройних сил РФ. Лукашенко втратив контроль над зовнішньою політикою, втратив контроль над військовою політикою. Він фактично адмініструє Білорусь на сьогодні, і відповідні вказівки про використання збройних сил Республіки Білорусь можуть бути надані тільки з Кремля. Але знову ж таки самостійно збройні сили Білорусі, попри те, що за 2 роки над ними проводиться просто масована пропагандистська обробка, самостійно вони, як на мене, не в змозі почати якихось реальних воєнних дій проти Заходу або, знову ж таки, проти України”, — сказав він.

Латушко не виключає, що збройні сили Білорусі можуть виступати другим ешелоном як такі, що сприяють агресії. Наприклад, сили спеціальних операцій, які пройшли ідеологічну обробку, можуть бути залучені для підтримки армії РФ.

“Наскільки ми розуміємо, росіяни зараз не володіють мобілізаційним ресурсом, щоб сформувати на території Білорусі будь-яке значуще угруповання для створення такої загрози агресії як щодо України, так і щодо Заходу. Ми пам’ятаємо цю тематику Литви, але водночас плани малюють, навчання проводять… Ми нещодавно з вами спостерігали картину біля литовського кордону, коли там танкові підрозділи перебували, коли між танковими підрозділами Бундесверу й збройних сил Білорусі було буквально кілька кілометрів”, — сказав опозиціонер.

Водночас він сумнівається, що російський диктатор Володимир Путін здатний найближчим часом реалізувати свої плани щодо західних країн.

“Коли він може це зробити? Ну, напевно, якщо йому потрібно буде серйозно відвернути увагу від України, ось тоді це й станеться. Коли? Коли він зазнаватиме поразки в Україні. Для того, щоб змусити Захід зупинитися, для того, щоб примусити Захід припинити підтримку. Сьогодні всі ці дії з ядерною зброєю тощо, вони спрямовані тільки на одне — зірвати переговори у Швейцарії, продемонструвати, що “ми володіємо силою”. Путін прилетів до Мінська, показав усім, я контролюю територію Білорусі, я буду робити тут те, що вважатиму за потрібне, й без мене жодні переговори відбутися не можуть. Тобто це головна мета — зірвати переговори у Швейцарії”, — вважає Латушко.

Читайте також: У Лукашенка немає надії на те, що білоруські військові виконають його злочинні накази, — Губаревич

Як повідомлялося раніше, Лукашенко переводить держапарат Білорусі на умови “воєнного часу”.

Прямий ефір