У Китаю немає і не може бути постійних союзників — думка

Прапор Китаю на тлі міського пейзажу Шанхая. Фото: gettyimages.com

У взаємовідносинах із Росією, як і з іншими країнами, Китай відстоює тільки свої національні інтереси. Таку думку сьогодні, 5 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив народний депутат України VI скликання, експерт-міжнародник Євген Добряк.

“Китай відстоює, відстоював і буде відстоювати тільки китайські національні інтереси. Для нього не існує інших інтересів, інтересів інших держав. У Китаю немає, не було і не може бути постійних союзників. Найголовніший союзник, який колись був у КНР, — це Радянський Союз, і то, з 1949 до 1960 року, і далі вони розірвали всі взаємовідносини. Тобто для Китаю існують тільки власні інтереси”, — сказав він.

Війна Росії проти України ставить Китай у таке становище, в якому Пекін повинен серйозно балансувати.

“З одного боку, він, як удав, вдавлює Російську Федерацію, васалізує її, підпорядковує собі за всіма параметрами. Фактично вся економіка Російської Федерації залежить від Китаю — від китайських платежів, від китайських ринків, від продажу енергоносіїв, лісу, поліметалів тощо. Пекін використовує всі можливості, які тільки можна, і вичавлює все, що можливо з Росії”, — пояснив експерт.

Добряк вважає, що Китаю вигідне правління Путіна як автократа з ослабленою Росією, щодо якої “вони можуть розуміти для себе прогнозованість політики інтересів”.

Китай також цікавлять і країни глобального Півдня, які, з одного боку, дивляться на США і на західний світ, а з іншого — на Пекін і Москву і теж шукають своє місце в цій ситуації.

“Китай зараз став грати дуже складну гру, і фактично почав перешкоджати певними своїми рухами проведенню Саміту миру в Швейцарії (Пекін відмовився від участі, — ред.). Ми вже бачимо, що Китай на бік своїх так званих “мирних планів” переманив Бразилію, Південно-Африканську Республіку, активно працює з країнами Близького і Середнього Сходу. Ми ще не розуміємо позицію арабських країн. Деякі інсайдери кажуть, що, наприклад, ключова держава регіону — Саудівська Аравія — не буде присутня, повторюючи наратив Китаю, що не можна проводити саміт миру без РФ”, — зазначив Добряк.

У Китаю є свої пріоритети.

“Пріоритет № 1 — це Тайвань, № 2 — це Південно-Китайське море, № 3 — Східно-Китайське море, № 4 — Близький Схід. І все інше, що пов’язано з російською агресією і витікаючими з цього відносинами із Заходом, з Європейським Союзом”, — перелічив спікер.

При цьому китайська економіка експортно-орієнтована, і орієнтована вона насамперед на ринки ЄС і США.

“Але на сьогодні ми бачимо дуже жорстку політику Заходу в бік Китаю, щодо їхніх торговельно-економічних взаємин. Це і стовідсоткові мита на китайські електрокари та акумуляторні батареї, які китайський уряд субсидує і фактично демпінгує ціни на європейських і американських ринках”, — навів приклад Добряк.

Читайте також: Російські ракети для наведення можуть використовувати сигнали як американської GPS, так і китайської “Бейдоу” — деталі від Колесника

Нагадаємо, політолог Володимир Фесенко висловив думку, що неучасть Саудівської Аравії та Китаю в Глобальному саміті світі, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, некритична для України, якщо в ньому візьме участь понад 100 країн світу.

Читайте також: Позиція Китаю щодо Глобального саміту миру — нелогічна і збиткова, — політолог-міжнародник

Прямий ефір