Найбільшу активність російських окупантів зафіксовано на Покровському та Краматорському напрямках — карта війни за 5 червня (ВІДЕО)

Українські воїни для захисту повітряного простору країни від російських обстрілів стали використовувати установки під назвою Cheetah. Це аналог німецького “Гепарда” (Gepard). Зараз установки Cheetah “полюють” на російські ударні дрони та крилаті ракети у складі сил і засобів протиповітряної оборони Повітряного командування “Захід”, повідомляє FREEДОМ.

“Озброєння нашої зенітної самохідної установки — дві гармати калібру 35 мм. На борту також є радіолокаційні станції для стеження, пошуку цілей і наведення. Третій важливий компонент установки — бортовий комп’ютер. Він аналізує всі параметри цілі та здійснює точне наведення”, — розповів командир екіпажу ЗСУ Cheetah Віталій.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, від початку доби на фронті відбулося 81 бойове зіткнення. Найбільша активність російських окупантів відзначалася на Покровському та Краматорському напрямках — тут ситуація найбільш напружена. Також українські воїни відбили російські атаки на Сіверському та Придніпровському напрямках. Як зазначають військові Сил оборони України, ситуацію на лінії фронту вони тримають під контролем і вживають необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу противника.

Росіяни зосереджують свої основні зусилля на Курахівському, Покровському, Куп’янському, Харківському напрямках. Крім того, проводять активні штурмові дії у Вовчанську та на підступах до Часового Яру. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Він побував у районі активних бойових дій на східному фронті.

“Ворог проводить наступальні дії з метою розтягування лінії активного фронту, сковування наших військ і недопущення перекидання їх на інші ділянки ведення бойових дій. Загалом ситуація залишається складною через високу інтенсивність бойових дій і широке використання противником бронетехніки, застосування значної кількості керованих авіаційних бомб. За всієї складності ситуації, у нас є шанси змінити обстановку на нашу користь. І Сили оборони роблять для цього все можливе”, — повідомив Сирський у Facebook.

Прикордонники виклали відео, як вони відбили російський штурм на Бахмутському напрямку цього ранку. За словами українських воїнів, росіяни кинули в бій танки, БТРи, БМП і піхоту, але зі значними втратами особового складу і бронетехніки були змушені відступити. Прикордонники кажуть, що втрати противника уточнюються. І така ситуація спостерігається практично по всій лінії фронту, зазначають експерти.

“Усьому світу стало зрозуміло, що Росія, попри надуті щоки, попри те, що вона постійно розповідає про якісь невичерпні засіки, з яких вона здатна діставати все нові й нові ресурси, вона не здатна на ведення широких масштабних бойових дій, на розширення цих бойових дій”, — прокоментував ситуацію експерт із національної безпеки, військовослужбовець ЗСУ Іван Варченко.

На Південному напрямку українські військові знищили дві системи ППО росіян “Панцир-С1”, а також вдалося “відмінусувати” два пункти — командний і управління дронами. Про це повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук.

Також лише за минулу добу Сили оборони України ліквідували 1 280 російських солдатів. Загальні втрати російської окупаційної армії в Україні, за даними Генштабу ЗСУ, вже перевалили за пів мільйона осіб. Також противник не дорахувався 12 танків, 16 бронемашин і 40 артсистем, окрім того, 39 безпілотників оперативно-тактичного рівня і майже 79 одиниць автомобільної техніки та автоцистерн.

Читайте також: Окупанти продовжують бити по півдню України, але вже не з кораблів: про ситуацію в Чорному морі розповів Риженко

Прямий ефір