Сусіди Китаю відчувають агресивність його політики — розбір Полегкого

Прапор Китаю. Фото: meixingnan.com

Китай веде дедалі агресивнішу політику, й це відчувають на собі його сусіди. Про це сьогодні, 5 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

Він підкреслив, що статус-кво Тайваню зберігається.

“Традиційна заява з боку і Штатів, які постійно повторюють про підтримку Тайваню, і вони будуть це повторювати. Це і заява Китаю, що вони не допустять якихось змін статусу Тайваню в бік незалежності. Ми бачили ці навчання, які Китай проводив, багато в чому це була символічна відповідь на інавгурацію нового президента Тайваню. І тут, по суті справи, поки що сторони продовжують традиційну свою таку дипломатичну дуель. Тобто тут є певний уже сформований протягом багатьох років статус-кво, який, у принципі, ніхто не хоче порушувати”, — сказав експерт.

Водночас Полегкий наголосив, що протидія Китаю в Тихоокеанському регіоні з боку не лише США, а й країн цього регіону, все ж таки зростає, бо сусіди Китаю відчувають агресивність його політики. 

“Відповідно, кожен, з одного боку, підвищує градус напруги, а з іншого боку, кожен намагається уникнути якихось дуже гострих кутів. Я думаю, що ось ця ситуація такого, знаєте, танго з багатьма партнерами, з періодичним відтискуванням ніг один одному, триватиме. Тут є кілька таких небезпечних моментів, коли ось таке віддавлювання пальців партнеру може виявитися неправильно зрозумілим або ж просто перейти якусь тонку межу. І ось тут дуже важливо те, що Китай та Сполучені Штати все-таки відновили прямі контакти між військовими відомствами. Це знижує загрозу ненавмисної так званої ескалації”, — сказав академічний директор Центру публічної дипломатії.

Він переконаний, що Китай нарощуватиме свою військову присутність у Тихоокеанському регіоні, а інші країни регіону цьому протидіятимуть.

“Тайвань рухатиметься своїм курсом. Ну, і тут усе питання, як розвиватиметься у світі ситуація, наскільки Китай у якийсь момент може вважати, що це його останній шанс, й тоді він може перейти до якихось більш жорстких дій, аж до військових. Але наразі я не бачу такої безпосередньої загрози для Тайваню, тому що Китай, з одного боку, підвищує риторичний градус, а з іншого боку, і Китай, у принципі, має довгостроковий план з анексії, возз’єднання Китаю, як це кажуть у Пекіні. І цей план, у принципі, містить, перш за все, тиск на Тайвань — дипломатичний, економічний і політичний”, — сказав Полегкий.

На його думку, проблема для Китаю полягає в тому, що на Тайвані виросло вже не перше покоління людей, які не мають нічого спільного з Китаєм, у них тайванська ідентичність.

“Це люди, які не бачать себе в якомусь спільному майбутньому з комуністичним Китаєм. Тому тут у Китаю є певні обмежувачі, але Китай планомірно підвищує тиск на Тайвань з тим, щоб Тайвань змінив свою позицію й перейшов у формат якоїсь взаємодії. І ось через таке підвищення градуса залежності від Китаю, я думаю, Пекін розраховує, що йому вдасться протягом якогось часу все-таки Тайвань м’якою формою повернути до рідної гавані”, — зауважив Полегкий.

Читайте також: Протистояння між Китаєм і Тайванем загострюється — подробиці (ВІДЕО)

Раніше керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Юрій Пойта заявив, що військова операція навколо Тайваню або будь-яка криза на острові може істотно підірвати світову економіку.

Прямий ефір