РФ веде інформаційну війну по всьому світу — необхідний новий підхід у протистоянні, — Джердж

Ілюстративний колаж: euroradio.fm

Інформаційний аспект є великою складовою гібридної війни, яку веде Росія. І підхід до реагування на такі кроки агресора Заходу потрібно змінювати, щоб ефективніше протидіяти подібним загрозам. Таку думку висловив в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 5 червня, голова Громадської ліги “Україна — НАТО” Сергій Джердж.

Він підкреслив, що Росія веде війну проти України вже 10 років. І весь цей час РФ для досягнення своїх цілей використовує, зокрема, пропаганду.

“Українські журналісти, масмедіа, дипломати постійно звертають увагу західних країн, держав-членів НАТО на те, що інформаційна війна — дуже велика складова в тій гібридній війні, яку веде Росія. І на це необхідно реагувати. Зовсім недавно в НАТО створили групу, яка планує вивчати вплив російської пропаганди на громадян Європи. Добре, що хоч так”, — сказав Джердж.

Він вважає, що ці процеси важливо пришвидшувати, оскільки Росія постійно змінює способи впливу, реалізує різні варіанти використання пропаганди.

“Раніше це були, в основному, російські дипломати, багатьох із яких уже вислали з країн Європи. Зараз вони наймають просто проксі-групи, які не пов’язані безпосередньо з Росією. Це можуть бути громадяни найрізноманітніших країн, які виконують певну частину завдання, можливо, не розуміючи загального завдання. Не розуміючи того, у чому полягають ці диверсії, зокрема інформаційні. Тому потрібно це все оцінювати адекватно і протидіяти”, — наголосив спікер.

Джердж також звернув увагу на те, що Росія постійно підтримує праворадикальні, ліворадикальні рухи в різних країнах. Крім того, фінансувала певні групи, які прийшли до влади і потім відпрацьовували російські ініціативи.

“Ми іноді дивуємося, чому ті чи інші заяви лунають навіть від лідерів сусідніх з Україною держав. І на це звертає увагу опозиція в цих країнах — що це вплив РФ, відпрацювання російських грошей”, — доповнив гість ефіру.

На його думку, навіть протести польських фермерів, хоч у них і є якесь об’єктивне, тривожне ставлення до сільгосппродукції з України, це благодатне підґрунтя для російських пропагандистів і для диверсійних робіт в інформаційній сфері для того, щоб посилювати ці речі, допомагати організуватися і блокувати дороги.

“Тобто, таким чином, начебто на перший погляд це економічна вимога, яка не має відношення до політики, до війни. Але насправді це все працює на послаблення європейських країн, співробітництва в рамках НАТО і Європейського Союзу. І, зокрема, робота ведеться на послаблення надання допомоги Україні”, — резюмував Джердж.

Читайте такожЄвропа на порозі війни: як країни Балтії готуються відбивати російську агресію — аналіз експертів

Як повідомлялося раніше, західні країни розробляють можливі контрзаходи у відповідь на зростаючу російську кампанію диверсій у Європі. 

Прямий ефір