Відмова від участі в Саміті миру позбавить Китай статусу потенційного посередника у війні РФ проти України, — Фесенко

Прапор Китаю. Фото: meixingnan.com

Росію і Китай об’єднує спільна нелюбов до США. Однак, попри позірну всебічну підтримку Росії, Китай веде свою складну гру проти Заходу і переслідує при цьому виключно свої інтереси. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Володимир Фесенко.

“Це, знаєте, як у народі кажуть, ніщо так не об’єднує, як спільний ворог. Ось це відчуття спільного ворога й об’єднує Росію і Китай. Але я б не ототожнював Китай і Росію. Між ними є суттєва відмінність. Річ у тім, що Росія перебуває не просто в конкуренції зі США, а у фактично політичному протистоянні. І вона сприймає США як ворога, як геополітичного конкурента. Китай дещо інакше підходить до Штатів. Вони сприймають США як конкурента геополітичного, як свого суперника міжнародного впливу. Але водночас, це економічний партнер. І Китай поки що не готовий розривати економічні відносини зі Сполученими Штатами”, — пояснив політолог.

Він зазначив, що стосується війни Росії проти України, як показала реакція на Глобальний саміт миру, Китай у цьому плані ближчий до Росії. Фактично, грає свою власну гру.

“Китай не виступає на боці Росії безпосередньо у ставленні до Глобального саміту миру. Китай хоче підняти свою власну ініціативу. Китай хоче провести якусь свою власну мирну конференцію, де мають бути і Україна, і Росія. Така офіційна позиція Китаю. Але, по суті, Китай зайняв приблизно таку саму позицію, як і Росія. І тим самим він підіграє Росії, яка намагається не просто бойкотувати цей саміт, вона намагається його зірвати, вона намагається впливати на окремі країни глобального Півдня, щоб ті не брали участі в Саміті миру в Швейцарії. І Китай робить приблизно те саме зараз, виходячи зі своїх інтересів”, — уточнив експерт.

За його словами, для України це — сигнал недружнього ставлення.

“Якщо Китай ігнорує мирну ініціативу України, але тоді який сенс Україні брати участь в ініціативах Китаю? Я думаю, що Китай просто втратить статус потенційного посередника, нейтральної країни, яка могла б сприяти врегулюванню війни між Росією та Україною. Китай сприйматиметься як, нехай, непрямий, але партнер Росії”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також:Китай і Росія не є союзниками, вони — попутники, — Буряченко

Прямий ефір