Усі дії Росії на ЗАЕС — це пряме порушення встановлених МАГАТЕ норм безпеки, — експерт 

ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

Усі дії, які будуть робитися Росією на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), — це пряме порушення тих норм безпеки, які встановлює Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ). Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“З точки зору енергетичної безпеки, ядерної безпеки в будь-якому інциденті, якщо на території присутні збройні сили іншої держави, якщо фізична безпека об’єкту не гарантована, то про жодне нормальне функціонування цього об’єкту взагалі не повинно йтися. Тим паче про функціонування об’єкта, який розташований у безпосередній близькості від зони бойових дій. Тому всі дії, які вживатимуться російською стороною, — це пряме порушення тих норм безпеки, які встановлює МАГАТЕ, про що було, до речі, сказано у зверненні експертів, які зробили доповідь про це, а потім і заяві, яка прозвучала з боку керівництва МАГАТЕ”, — сказав він.

Рябцев підкреслив, що зараз МАГАТЕ не в змозі забезпечити фізичну безпеку Запорізької АЕС.

“Тому що на цій станції присутні представники збройних сил іншої держави, які окупували цю станцію та які унеможливили її подальше використання відповідно до чинних протоколів безпеки”, — сказав експерт.

Читайте також: Усі сім стовпів ядерної безпеки повністю або частково скомпрометовані, — Гроссі про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Росія хоче перезапустити Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) і це дуже небезпечно в нинішніх умовах.

Прямий ефір