37 держав об’єдналися в коаліцію з повернення українських дітей — деталі від Лубінця

Дмитро Лубінець. Фото: ombudsman.gov.ua

У міжнародній коаліції з повернення депортованих Росією українських дітей зараз 37 держав. Комунікація із ними здійснюється щодня. Про це в ефірі FREEДОМ сьогодні, 4 червня, сказав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Ми маємо гарну комунікацію з Катаром. Останні п’ять українських дітей, яких ми повернули, ми це зробили через посередників — саме дипломатів Катару. Я безпосередньо займаюсь цією роботою. Ми щодня у комунікації з нашими партнерами, щодня передаємо якісь нові дані щодо нових українських дітей, яких ми хочемо повернути”, — розповів омбудсмен.

Він додав, що проблема із поверненням дітей полягає в тому, що саме Україна має доводити, що це її діти.

“На території України є їхні батьки, їхні родичі, офіційні опікуни, які хочуть повернути їх додому. Ми доводимо, що це є українські діти. Парадокс ситуації, що не держава, яка скоїла всі ці воєнні злочини та продовжує їх чинити, несе за це якусь відповідальність. Справді, росіяни використовують навіть повернення дітей, щоб нібито обілити свою позицію, показати, що це не зовсім депортація. Хоча всі юристи давним давно об’єдналися на думці, що це справді має бути визнано як воєнний злочин”, — наголосив Дмитро Лубінець.

Читайте також: До Миколаєва повернули п’ятьох дітей-сиріт, депортованих окупантами у 2022 році — деталі

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Читайте також: “Лише РФ знає, скільки українських дітей вона викрала” — історія дитбудинку (ВІДЕО)

Прямий ефір