Заходи, феєрверки, виступи парашутистів: Франція святкує 80-ту річницю висадки союзників у Нормандії

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Франції стартували урочисті заходи, присвячені 80-й річниці найбільшої десантної операції в історії — висадки союзників у Нормандії. Вона ознаменувала відкриття Західного фронту в Другій світовій війні, й зрештою призвела до звільнення Західної Європи від нацистських загарбників, повідомляє FREEДОМ.

Заходи, включно з феєрверками та виступами парашутистів, триватимуть увесь тиждень. У місті Сент-Мер-Егліз, одному з перших звільнених міст Франції, відкриють пам’ятник французькому опору, а також президенту США Дуайту Ейзенхауеру, який командував Нормандською операцією.

Серед запрошених гостей — світові лідери, зокрема президент США Джо Байден, президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. А також ветерани Другої світової, більшості з яких уже понад 100 років.

“Я був на лінкорі “Невада”. Коли віддали наказ відкрити вогонь, ми зробили перші постріли, щоб почати операцію. Ми перебували на бойових позиціях 80 годин поспіль. Запустили чотири есмінці вночі. Було також багато радіокерованих бомб, мін і всяка всячина з неба”, — розповів ветеран Військово-морських сил США Річард Рамзей.

Читайте також: У політичних колах Франції не дозволено говорити про те, що не можна допомагати Україні, — Москалу

Прямий ефір