Україні вигідна й економічна, і політична співпраця з країнами Південно-Східної Азії — думка

Петро Олещук. Скріншот: uatv.ua

Україна здатна співпрацювати з державами Південно-Східної Азії в багатьох напрямках. На даному етапі важлива політична співпраця та залучення країн Азії до Глобального саміту миру, щоб посилити тиск на Росію. Про це сьогодні, 3 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

“Україна раніше співпрацювала з окремими державами Південно-Східної Азії. Наприклад, Таїланд традиційно був споживачем української військової техніки. Є інші напрямки, які можуть бути для України цілком цікавими. Напрямків для співпраці багато”, — сказав він.

У межах глобального світового співробітництва Україна тривалий час не могла набути суб’єктності. Наразі українська дипломатія намагається виправити це упущення.

“Ми повинні розуміти, що довгий час Україна не була достатньо суб’єктною з погляду реалізації своєї зовнішньої політики. Зараз Україна намагається цю ситуацію виправити. Суб’єктність просто так нікому не дається, її необхідно відстоювати, за неї необхідно боротися. Це досить серйозне, непросте завдання. В України завжди був потенціал для того, щоб цю суб’єктність реалізовувати. Численні факти співпраці, взаємодії, торгівлі дають відповідні можливості, які поки що повною мірою не реалізовані”, — пояснив Олещук.

Підвищення цін на світовому аграрному ринку — основний аргумент України для мобілізації дипломатичної підтримки навколо Глобального саміту миру.

“Багато країн є традиційними покупцями української сільгосппродукції. Загальна ситуація на тлі війни Росії проти України погано відбивається на цінах і на інших обставинах. Це один з основних аргументів, яким апелює Україна, намагаючись мобілізувати зараз дипломатичну підтримку навколо Саміту миру”, — сказав політолог.

Він зазначив, що продовольча безпека у світі страждає через війну Росії проти України. Ця тема буде ключовою для обговорення з країнами Азії на Саміті миру.

“Одним із ключових напрямків для Саміту миру є продовольча безпека. У цьому питанні Росії дуже важко відстоювати свою позицію, яка полягає в тому, що вони нібито хочуть миру, а Україна не хоче. Україна зосередилася на питаннях продовольчої безпеки, що для країн Південно-Східної Азії буде однією з найбільш ключових і зрозумілих тем для обговорення”, — резюмував він.

Читайте також: Візит Зеленського в Азію — це частина підготовки до Глобального саміту миру, — Олещук

Прямий ефір