Виключно торги із Заходом: експерт пояснив ставлення Китаю до Саміту миру

Прапори США та Китаю. Фото: gettyimages.com

Учора президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Китай використовує свій вплив і тиск на інші країни, щоб вони не брали участь у Глобальному саміті миру. І буквально наступного дня з’являється інформація про те, що Саудівська Аравія не братиме участі в саміті. Така відмова від участі в заході дуже сильно нагадує наративи самого Китаю в його ставленні до Глобального саміту і безпосередньо української формули миру. Про це сьогодні, 3 червня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Петренко.

“Можливо, Китай і не має жодного стосунку до того, що Саудівська Аравія відмовилася від участі в Глобальному саміті миру. Але те, як було піднесено відмову від участі, перегукується з позицією Китаю — Саудівська Аравія заявила, що вважає неприпустимою участь у саміті, на якому буде відсутня Російська Федерація. Китай зі свого боку називав ті самі аргументи. Є підозри, що Саудівська Аравія отримала щось суттєве натомість або від РФ, або від Китаю. Можливо, з боку Російської Федерації це визнання позиції Саудівської Аравії, припустимо, в Судані. Можливо, Китай пообіцяв чимось підсобити в арабському світі. Тобто це не береться на порожньому місці. І позиція саудитів тут не визначається тим, що вони співчувають Росії. Це виключно прагматичне питання. Це означає, що десь вони отримали те, що хотіли. Але це не означає, що вони не зможуть поміняти всю свою позицію до наступного Саміту миру або приєднатися до імплементації якихось інших положень”, — розповів експерт.

Що стосується самого Китаю, за словами Петренка, у цьому питанні він діє виключно у своїх інтересах. Не переслідуючи якоїсь своєї вигоди, він ніколи б не підігравав Росії і не підтримував її.

“Китай зараз перебуває в торгах у різних питаннях, зокрема й економічних. Для Китаю важливо отримати можливість на прийнятних засадах конкурувати у сфері, припустимо, електромобілів із Заходом. Зараз США накладають митні обмеження на китайські товари. Тому питання підтримки формули миру і питання підтримки Росії — це питання торгів Китаю із Заходом для того, щоб поліпшити свої позиції. Крім того, Китай має важелі впливу на країни глобального Півдня. Намагаються просувати свої інтереси в Латинській Америці тощо”, — пояснив експерт.

Але, на його думку, те, що останнім часом Китай став активно проявляти сфери впливу на інші країни, він навряд чи зараз зможе отримати.

“А далі питання Китаю визначатиметься саме динамікою його відносин із Заходом. Саме це тут є ключовим питанням, а не дружба з РФ”, — резюмував Ігор Петренко.

Читайте також: У Китаї побоюються можливих санкцій через співпрацю з Росією — деталі від експерта

Прямий ефір