НАТО трансформується, але ще не готовий до потенційної агресії з боку Росії — думка

Росія та НАТО. Колаж: Facebook

За понад два роки повномасштабної війни Росії проти України Північноатлантичний альянс (НАТО) зазнав змін, але вони все ще недостатні для забезпечення захисту країн-членів у разі прямої агресії російських військ. Про це сьогодні, 3 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Якщо подивитися на еволюцію НАТО за понад два з половиною роки після нападу Росії на Україну, — він уже майже перетворився на армію Європейського Союзу і забезпечує насамперед питання безпеки європейських країн”, — сказав він.

Експерт зазначив, що раніше в Альянсі країною номер один були виключно Сполучені Штати, але тепер багато що змінилося.

“Країни Європи розуміють, що їм необхідний фізичний, військовий захист, і готові за це платити. Вони намагаються максимально дебюрократизуватися, тому що абсолютно очевидно, що якщо, наприклад, Росія нападе на якусь із країн Балтії (про що країни Балтії говорять уже давно на офіційному рівні), то двох тижнів нарад, передбачених статутом НАТО до удару у відповідь, може просто не вистачити”, — наголосив Буряченко.

У цьому контексті він нагадав про двосторонні гарантії безпеки, які Україна активно укладає з партнерами та їхній головний принцип.

“У разі повторної агресії на Україну з будь-якого боку, наші друзі, партнери та підписанти безпекових угод мають реагувати протягом 24 годин. І подібні заходи мають бути впроваджені також у статут НАТО. Інакше, справді, самі країни-члени НАТО продовжуватимуть перейматися питаннями, чи захистить їх Альянс”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: Безпекова угода між Україною та США обмежить багато можливих агресивних дій Кремля, — політолог-міжнародник

За даними Financial Times, у країн НАТО є лише 5% необхідних потужностей протиповітряної оборони для захисту Центральної та Східної Європи. Тому зараз країни блоку активно інвестують у нові засоби протиповітряної оборони (ППО).

Зі свого боку генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс має достатньо ресурсів для посилення оборони східного флангу.

Прямий ефір