У Китаї побоюються можливих санкцій через співпрацю з Росією — деталі від експерта

Прапор Китаю. Фото: ukrinform.ua

Китай гостро реагує на заяви про можливі санкції проти своїх компаній за співпрацю з Росією. Тому, щойно з’являється новий список компаній або відбувається витік інформації про підготовку такого списку в американському Міністерстві фінансів, ці компанії одразу починають залишати російський ринок. Про це сьогодні, 3 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

“Китай гостро реагує на заяви, коли вони стосуються санкцій і китайського бізнесу. Тому він заявляє про впровадження додаткових механізмів контролю експорту технологій і товарів подвійного призначення”, — сказав він.

Експерт зазначив, що це не просто слова, а реальні дії Пекіна щодо посилення контролю.

“Це не означає, що Китай припинить постачання Росії озброєнь і товарів подвійного призначення, зокрема товарів, які споживає російська військова економіка або збройні сили. Однак це допоможе запобігти введенню нових санкційних пакетів щодо державних китайських компаній або приватних компаній, пов’язаних із державою”, — пояснив Кулик.

За його словами, коли з’являються списки китайських компаній, які можуть зазнати обмежень, це часто призводить до того, що багато хто з них припиняє свої ділові відносини з РФ.

“Суховантажі й багато транспортних компаній, які здійснювали поставки в Росію, просто припинили це робити і залишилися в портах. Наприклад, не вийшли в призначений термін із товаром. Так, припинилося постачання пластин для бронежилетів для росармії, виникли складнощі з поставками китайських комплектувальних для дронових систем”, — наголосив експерт.

Кулик акцентував, що механізм санкцій діє щодо Китаю: він змушений реагувати на них і протидіяти.

“Поки що Китай не досяг якоїсь “червоної межі”, після якої не можна просто уникати відповіді, й точкове маневрування поки що спостерігається. Однак щойно з’являється новий список компаній або відбувається витік інформації про підготовку цього списку в американському Міністерстві фінансів, ці компанії одразу ж починають залишати російський ринок”, — резюмував Віталій Кулик.

Читайте також: Ситуація погіршуватиметься: Пендзин оцінив вплив санкцій на банки, що допомагають РФ обходити обмеження

Нагадаємо, 2022 року, після початку повномасштабної війни Росії проти України, Сі Цзіньпін відмовив Володимиру Путіну в прямих поставках озброєння, пише The Washington Post. Причиною, за інформацією джерел видання, став дзвінок президента США. У телефонній розмові Джо Байден попередив Пекін про наслідки допомоги агресору.

Незважаючи на це, за даними Вашингтона, у 2023 році близько 90% імпорту мікроелектроніки в Росію припадало на Китай.

Прямий ефір