Україні цікавий план, що гарантує справедливий мир — експерт про алгоритм роботи саміту у Швейцарії

Ігор Петренко. Скріншот: uatv.ua

Україна не сприймає жодних інших “мирних планів”, зокрема й запропонованого Китаєм. Вона насамперед обирає життєздатний план, який може виступити гарантом справедливого миру. Про це сьогодні, 3 червня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Петренко.

“Головне завдання Російської Федерації було в тому, що вона всіляко намагалася донести світові, що мирний план України нежиттєздатний. РФ витратила на пропаганду дуже багато ресурсів: енергії та грошових коштів. Зрозуміло, що вона і Китай схиляє підтримувати свою позицію. Українська ж позиція досить проста: ми говоримо про справедливий мир, ми говоримо про довгостроковий мир і ми підтягуємо під це пул країн, які готові такий мир підтримувати”, — розповів Петренко.

Наразі участь у Глобальному саміті підтвердили 106 країн-учасниць.

“До останнього невідомо, чи будуть присутні на саміті миру представники з Китаю, а також немає інформації про те, чи буде присутній на заході президент США Джо Байден. Усі країни-учасниці підписуватимуть один узгоджений документ, який потім передаватимуть РФ”, зазначив експерт.

Він також додав, що на Глобальному саміті миру розглядатимуть три пункти з 10 запропонованих. 

“Очевидно, що по завершенню саміту буде підписане державами комюніке. Воно буде покладено в основу розроблення конкретного плану за цими трьома пунктами. Тобто, така собі покрокова інструкція, як ми будемо це робити, коли він буде переданий РФ. Нагадаю, що на саміті, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, буде розглянуто всього три пункти з десяти. Тобто, очевидно, що інші сім пунктів будуть обговорюватися на інших самітах”, — розповів алгоритм роботи саміту Петренко.

Він зазначив, що наразі в інтересах України на цьому саміті не стільки отримати документ, скільки залучити до дискусії якнайбільше країн-учасниць, які загалом підтримують філософію та напрямок, закладений саме в українській формулі миру.

“А далі вже в рамках робочих груп буде робота щодо конкретних формулювань, щодо конкретного плану дії. Як ми бачимо, загалом можливість імплементації, скажімо, цієї формули та того, які важелі тиску ми повинні будемо чинити на Російську Федерацію, щоб могли досягти результату. А результат у нас один це справедливий і довгостроковий мир”, — констатував Ігор Петренко.

Читайте також: Пекін підтримав Москву другим “мирним планом” позиція Києва (ВІДЕО)

Прямий ефір