Гібридність сучасної війни передбачає реакцію не лише на рух танкових колон, — експерт про активацію 4 та 5 статей НАТО

Ілюстративне фото: pixabay.com

Приводом для активації 4 і 5 статей статуту Північноатлантичного альянсу може стати будь-яка загроза безпеці однієї з країн-членів ззовні, починаючи від політичних загроз-заяв і закінчуючи кібератаками, диверсіями на кордоні, різними підривними акціями. Після цього країна в межах НАТО, згідно зі статтею 4 статуту, може скликати консультації для того, щоб надати колегам вичерпну інформацію для ухвалення комплексного рішення про реагування на ворожі дії. Про це сказав голова Громадської ліги “Україна — НАТО” Сергій Джердж в ефірі FREEДОМ.

Так він прокоментував заяву голови військового комітету НАТО Роба Бауера на форумі “Діалог Шангрі-Ла” у Сінгапурі про те, що в Альянсі домовилися: кібератака може стати приводом для введення в дію 5 статті.

“Загалом гібридний характер сучасної війни передбачає, що не обов’язково одразу починаються бойові дії з рухом танкових колон. Тоді це все очевидно, всім зрозуміло, і треба НАТО в цілому втручатися і розпочинати якусь протидію. Але можуть бути різні речі, які на межі переходу якихось умовних “червоних ліній”. Тому тут потрібні консультації для того, щоб ознайомитися з інформацією про те, що реально сталося і як на це реагувати. Тому в таких випадках саме четверта стаття в НАТО починає працювати”, — пояснює голова Громадської ліги “Україна — НАТО”.

Що стосується статті 5 про колективну оборону, то реакція на гібридні атаки, наприклад, на кібератаки передбачає асиметричну відповідь, говорить він.

“Коли говорять про асиметричну відповідь, найчастіше мають на увазі набагато більший ефект впливу, ніж той, який був. Тому що в чому асиметрія? Не в слабкості, не в слабкішій відповіді, а в тому, щоб відбити бажання діяти так у майбутньому. Тому, звичайно ж, на кібератаку може бути інша кібератака чи збирання якоїсь інформації закритої. Це також все можливо. Але паралельно може бути й посилення економічних санкцій за якимись напрямами для того, щоб таким чином ця відповідь була набагато сильнішою, ніж був вплив. Цей фактор діє також як стримувальний фактор для того, щоб любителі таких кібератак не розперезалися”, — пояснив Джердж.

Він також зазначив, що реакція залежатиме від завданих збитків: одна справа “розкрити пошту Хілларі Клінтон і впливати на виборців демократів”, зовсім інша — втручання в управління інфраструктурою, що може призвести до катастроф із людськими жертвами.

Читайте також: Альянс може завдати по РФ обмежених кіберударів — думка

Нагадаємо, на думку політолога-міжнародника, експерта центру “Об’єднана Україна” Дмитра Левуся, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну НАТО вже мало кілька приводів пустити в дію 5 статтю, проте цього не відбувалося.

Прямий ефір