Вступ до Альянсу без повного контролю території: дію 5 статті роз’яснив голова Громадської ліги “Україна — НАТО”

Прапори НАТО та України. Фото: nato.int

З моменту створення НАТО у його статуті зазначалося, на які території поширюється дія 5 статті про колективну оборону. Зокрема, вона не поширювалася на колонії, які тоді мали Велика Британія та Франція. Гарантії Альянсу для частини території України є цікавою пропозицією, яка аж ніяк не означає зміни кордонів України, адже їх встановлює не НАТО. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Громадської ліги “Україна — НАТО” Сергій Джердж.

Так він прокоментував слова прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас про те, що навіть якщо Україна приєднається до Альянсу без частини території, це буде перемогою, бо країна опиниться під парасолькою НАТО.

“Це дуже цікава пропозиція та правильна, я думаю, у цих умовах, які склалися. Річ у тому, що НАТО не змінює кордонів. Кордони визнані світовою спільнотою… Якщо країна, така як Україна, стає членом НАТО, вона стає членом НАТО повністю з усією своєю територією. А п’ятий пункт, наприклад, або якийсь інший пункт, можна зробити висновок, що ця стаття належить до території, яку контролює центральна влада. І це не є прецедентом для НАТО. Це було від початку створення НАТО”, — коментує гість ефіру.

Щодо України такий прецедент, на думку Джерджа, міг би виявитися дуже успішним.

“У НАТО вступає вся країна зі своїми кордонами, які регулюються міжнародним законодавством, це перше. Друге: та територія, яка контролюється центральною владою, підпадає під захист п’ятої статті. І якщо Росія після цього факту захоплює хоч одне село на лінії розмежування, то фактично вона у такому разі розпочинає війну з НАТО. Але натомість для України це законодавство і цей варіант не знімає можливості повернення своїх територій. Ми маємо право і, я думаю, робитимемо все можливе для того, щоб повернути свої території у будь-який спосіб. Я думаю, що якби це й сталося, такий варіант, Росія сама потроху відповзла б убік і дала б Україні спокій”, — припускає голова Громадської ліги “Україна — НАТО”.

Читайте також: Безпекова угода між Україною та США обмежить багато можливих агресивних дій Кремля, — політолог-міжнародник

Прямий ефір