Країни G7 посилюють контроль за розрахунками з російськими компаніями — розбір від економіста

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Більшість пакетів санкцій, введених останнім часом, пов’язані з посиленням обмежень проти країн, банків та компаній, що допомагають РФ в обході санкцій. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Природно, що будь-яке наступне обмеження пов’язане з досить серйозним аналізом та результатом раніше введених сенсаційних обмежень. Тобто ми ж маємо з вами розуміти, що будь-яке розширення персональних санкцій та санкцій на ті чи інші компанії, посилення контролю за фінансовими оборотами, контролю за товарами подвійного призначення — це все тією чи іншою мірою пов’язане з достатньо жорстким моніторингом ефективності раніше введених санкційних обмежень. Тож це абсолютно нормальний процес. І те, що ми з вами бачимо, є результатом дуже серйозного аналізу тих процесів, які відбуваються в російській економіці під впливом санкцій”, — сказав він.

Економіст звернув увагу, що 2023 року більшість санкційних пакетів, ухвалених Європейським Союзом, пов’язані з посиленням контролю за раніше ухваленими обмеженнями.

“Тим паче зараз, якщо ми уважно подивимося на позицію країн G7 і подивимося на позицію Сполучених Штатів Америки, ми побачимо, що значно посилюється контроль, по-перше, за введенням фінансових обмежень та за всім, що стосується системи розрахунків із російськими компаніями. Ми бачимо з вами, як Міністерство фінансів США та Європейський центральний банк конкретніше й жорсткіше відстежують операції, зокрема банків Китаю, банків Туреччини, банків Об’єднаних Арабських Еміратів з російськими компаніями, насамперед ті, що стосуються руху товарів, які потрапили під санкційні обмеження. Так що всі ці процеси, про які ми з вами говоримо, вони взаємопов’язані досить сильно. І ми повинні самі розуміти, що будь-яке введення додаткових санкцій — це результат досить серйозного контролю за тими процесами, які відбуваються у світі та в економіці Російської Федерації”, — сказав Пендзин.

Через це він підкреслив, що на сьогодні від країн G7 очікують жорсткішого контролю за системою розрахунків.

“І ми вже побачили з вами, що росіяни намагаються переходити на альтернативні системи передавання інформації про фінансові операції, через Гонконг намагаються проводити розрахунки в криптовалюті, тому що прямі розрахунки через SWIFT у доларах та євро дуже жорстко моніторять й карають запровадженням вторинних санкцій”, — сказав економіст.

Читайте також: Захід розширюватиме санкційну політику проти РФ і країн, які допомагають Кремлю озброюватись — подробиці (ВІДЕО)

Раніше учасники зустрічі країн G7 в Італії знову закликали банки піти з Росії, згадавши санкційні ризики. Ректор Міжнародного інституту бізнесу, банкір та економіст Олександр Савченко заявив, що банки почнуть виходити з РФ активно, коли один із них буде оштрафований на велику суму.

Прямий ефір