Ухвалення в Грузії закону про “іноагентів” коштувало правлячій партії 10% рейтингу, — Утіашвілі

Протести у столиці Грузії. 3 травня. Фото: gettyimages.com

Грузинське суспільство протестує не стільки проти ухвалення закону про “іноагентів”, скільки проти партії влади “Грузинська мрія”, і протести триватимуть. Про це сьогодні, 2 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив старший науковий співробітник Фонду стратегічних і міжнародних досліджень Грузії Шота Утіашвілі.

Він акцентував, що президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не підпише ухваленого парламентом закону про “іноагентів”.

“Вона, звичайно, не підпише. Але закон уже ухвалено, і спікер парламенту його підпише”, — сказав Утіашвілі.

Він нагадав, що правляча партія “Грузинська мрія” проголосувала за скандальний закон попри масові протести населення і критику світових інституцій, провідних країн.

“І Євросоюз, і Рада Європи, і ОБСЄ, і ООН сказали, що цей закон просто жахливий, його не можна виправляти — його треба просто скасовувати, тому що він обмежує фундаментальні права людини. Американська сторона заявила, що вони приймуть санкції проти тих людей, які брали участь у створенні цього закону. Попри все це, “Грузинська мрія” все одно ухвалила цей закон, і вибухнула політична криза”, — зазначив експерт.

Протестні акції в Грузії тривають уже понад 50 днів. І влада вже почала активно тиснути на мітингувальників.

“Мітингувальників просто б’ють. Людей, які приходять на мітинги, знімають на камери, потім розпізнають обличчя, і потім їм телефонують і погрожують. Протестанти хочуть влаштувати акцію-концерт зі збору грошей для того, щоб заплатити понад мільйон ларі штрафів, які накладено на протестувальників”, — розповів Утіашвілі.

На 26 жовтня в країні призначено парламентські вибори, до яких також готуватиметься опозиція.

“Треба, щоб уся опозиція, усе громадянське суспільство підготувалися до виборів. Так, “Грузинська мрія” ухвалила закон про “іноагентів”, але вона заплатила величезну політичну ціну — вона втратила 10% рейтингу. І якщо до цих подій за них були готові проголосувати 36% виборців, то зараз, мабуть, у них 26%. І дуже важливо, щоб падіння рейтингу “Мрії” тривало, щоб в опозиції був єдиний фронт”, — акцентував спікер.

Утіашвілі впевнений, що попри тиск з боку влади, протести в Грузії триватимуть.

“Останні опитування кажуть, що тільки 22% населення підтримують закон про “іноагентів”, 60 — проти, і десь 18% не знають про нього. Тобто 82% населення знають, про що йдеться, і цей закон буде вирішальним аргументом і для влади, і для опозиції на цих виборах. І я не думаю, що уряд зможе переломити громадську думку. Насильством, свавіллям, яке вони зараз використовують, влада ще більше мобілізує протест — і вийдуть навіть ті, хто не виходив раніше”, — резюмував він.

Читайте також: Грузини продовжують виступати проти закону про “іноагентів” — ситуація в країні (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, скандальний закон про “іноагентів”, який спричинив масові протести в Грузії у 2023-2024 роках, ухвалено остаточно. Перешкодити цьому не змогло навіть вето президента країни Саломе Зурабішвілі. 28 травня парламент очікувано подолав його.

Читайте також: Парламент Грузії подолав вето президента на закон про “іноагентів”: наслідки в оцінці експертів

Прямий ефір