Грузини продовжують виступати проти закону про “іноагентів” — ситуація в країні (ВІДЕО)

Протест у Грузії. Фото: gettyimages.com

Поліція Грузії почала розслідування за фактом нападу на центральний офіс опозиційної партії “Єдиний національний рух”, пише видання NewsGeorgia. Кілька десятків людей, за словами очевидців, намагалися увірватися в будівлю, але їм чинили опір. Представники опозиції вважають, що за нападом може стояти правляча партія. Адже стався він незабаром після того, як парламентська більшість проголосувала “за” подолання вето, накладеного президентом Грузії на закон про “іноагентів”, інформує FREEДОМ.

Скандальний закон про “іноагентів”, який викликав масові протести в Грузії в 2023 і в 2024 роках, ухвалено остаточно. Перешкодити цьому не змогло навіть вето президентки країни Саломе Зурабішвілі. 28 травня парламент очікувано подолав його.

Грузинський закон “Про прозорість іноземного впливу” майже повністю скопійований з російського закону про “іноагентів”, ухваленого Держдумою 2012 року, кажуть експерти. І наслідки будуть аналогічними. Грузію очікує посилення авторитаризму і відтік молоді з країни.

“Іноземним агентам” буквально днями в Росії заборонили балотуватися в будь-які виборні органи влади. Ця поразка в правах абсолютно незаконна. У Грузії в третьому читанні ухвалено абсолютно такий самий закон про “іноземних агентів”, абсолютно з тією самою аргументацією. Очевидно, що його також використовуватимуть для боротьби з інакомислячими”, — упевнений засновник російського проєкту “Идите лесом” Григорій Свердлін.

Партнери Тбілісі неодноразово попереджали парламентаріїв про неприпустимість ухвалення недемократичного закону і про наслідки цього рішення, яке може зруйнувати євроінтеграційні прагнення Грузії. Правляча партія та уряд проігнорували думку грузинського громадянського суспільства та союзників.

Утім, 26 травня на святкуванні Дня незалежності країни прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе повідомив про намір зробити Грузію повноправним членом Євросоюзу до 2030 року. “Грузинська мрія” прикриває проросійську політику проєвропейськими заявами, вважають в опозиції. Єдина мета правлячої більшості — не втратити позиції на прийдешніх парламентських виборах.

“[Грузинський олігарх] Бедзіна Іванішвілі хоче встановити авторитарний режим у Грузії. А демократичні механізми не дають йому можливості утримати владу в країні. Виходячи з цього, він фактично хоче віддалити Грузію від євроінтеграції. При цьому вони (правляча партія “Грузинська мрія”, — ред.) відкрито не говорять, що вони проросійська партія. Тому що вони чітко розуміють, що одразу програють вибори та втратять владу”, — пояснив член парламенту Грузії Георгій Вашадзе.

На заяву Кобахідзе про плани відновити територіальну цілісність Грузії та увійти до ЄС до 2030 року вже відреагували в Кремлі. Видання SOVA пише, що голова комітету Ради федерації з міжнародних справ Григорій Карасін назвав це “міркуваннями від лукавого”. І відверто сказав: головне, щоб закон про “іноагентів” ухвалили, решта — тільки слова.

Тісні контакти з Росією “Грузинська мрія” аргументує саме можливістю відновлення територіальної цілісності країни. Це лише демагогія, впевнені опозиціонери.

“Нам немає чого ділити ані з абхазами, ані з осетинами. Але “Грузинська мрія” намагається вселити населенню, що тут ми відступилися, там поступилися, це поступилися, а зате нам повернуть Абхазію. Це маячня. Ніхто з Росії цього ніколи не говорив, і вони цього не зроблять, тому що вони цим контролюють свої інтереси в Грузії”, — акцентував член політради “Єдиного національного руху” Грузії Дмитро Шашкін.

Європейська комісія засудила ухвалення закону про “іноагентів”. Він порушує принаймні три з дев’яти принципів, викладених у рекомендаціях для Грузії щодо отримання статусу кандидата в ЄС. Євросоюз розглядає всі варіанти реагування на рішення парламенту Грузії.

Читайте також: Парламент Грузії подолав вето президента на закон про “іноагентів”: наслідки в оцінці експертів

Прямий ефір