У Росії збільшується кількість злочинів, але влада замовчує статистику (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

Міністерство внутрішніх справ Росії стало приховувати щомісячну статистику щодо стану злочинності. Але місцеві жителі все частіше стали помічати сплеск насильства, особливо в прифронтових областях. Інші відомства РФ теж стали засекречувати інформацію про ситуацію зі злочинністю, повідомляє FREEДОМ.

Різко зросла кількість злочинів у прифронтових російських областях — Бєлгородській, Курській і Брянській. Пограбування, вбивства, злочини з використанням зброї зросли в прилеглих з Україною регіонах від п’яти до 17 разів. Правоохоронні органи тепер не публікують щомісячні доповіді про стан злочинності.

“Путін відправив на фронт ґвалтівників, убивць, зробив їх “героями”. І якщо вони не приїхали “двохсотими”, то вони приїхали з грошима і в статусі не вбивць і ґвалтівників, а вже “героя СВО”. І якщо ми подивимося російську пресу, особливо регіональну, то там такі заголовки: “Учасник СВО зарубав свою дружину”, “Учасник СВО побив перехожого”. Це логічно в прифронтових регіонах: стрес у людей, безнадія, це розуміння, що відбувається з ними”, — зауважив політолог Олег Лісний.

Але така ситуація не тільки в прифронтових регіонах. Крім Міністерства внутрішніх справ РФ, інші відомства теж стали засекречувати ситуацію зі злочинністю. З початку 2023 року перестала оновлюватися статистика Генпрокуратури, а потім і щомісячна статистика Федеральної служби виконання покарань про кількість засуджених. Верховний суд приховав дані про вироки та злочини проти військовослужбовців.

У Читі 28-річний мешканець, який приїхав підписати контракт із Міністерством оборони на службу, у стані алкогольного сп’яніння зґвалтував, а потім задушив 17-річну дівчинку. Через добу горе-вояку затримали, він визнав свою провину.

Майже в шість разів зросла кількість засуджених за насильницькі дії сексуального характеру над неповнолітніми. На 62% збільшилася кількість вироків за розпусні дії щодо дітей. Для порівняння, 2021 року було зареєстровано 30 насильницьких дій, а 2023-го — 175, розпусні дії — 2021 рік — 617, 2023-й — 1 000. Зростання злочинності в тилу — наслідок військової пропаганди, війна просто нормалізує культуру насильства в Росії.

“З початку війни у нас практично повністю вилетіла профілактична стадія. Тепер ми бачимо абсолютно непропорційний потік інформації в ЗМІ, порівняно з тим, що було до 24 числа: убив, зарізав, спалив”, — прокоментувала кримінальну ситуацію в Росії керівник центру “Насилию.нет” Анна Рівіна.

У Бєлгородській області за рік збільшилася майже на 30% кількість тяжких та особливо тяжких злочинів. Ще більше невмотивованого побутового насильства в Росії варто очікувати коли нова російська еліта повернеться з фронту.

“Приходять люди з війни, вони перестали боятися вбивати, психіка не та. І вони потрапляють у той світ, де вони вже не герої, де немає грошей, немає роботи. Ці люди йтимуть у наркотики або об’єднаються в банди”, — висловив думку політолог Олег Лісний.

Загалом у Росії за останні два роки щонайменше 44 державні відомства приховали свої дані про ситуацію зі злочинністю в країні. А все тому, що хвиля насильства з головою захлеснула Росію, і це далеко не кінець. Що довше триватиме розв’язана Путіним війна, то більше зростатиме статистика злочинів, яку ретельно приховує Кремль.

Читайте також: Убивці під маскою “визволителів”: звірства росіян на окупованих територіях 

Прямий ефір