Чим відрізняються цілі безпекових договорів, які підписує Україна із союзниками, від Саміту миру, пояснив політолог

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Двосторонні договори про безпекове співробітництво, які підписує Україна з країнами-союзниками, передбачають чіткі пункти взаємної підтримки протягом кількох років. Глобальний саміт миру, який відбудеться у Швейцарії, передбачає інший формат співпраці — це вже буде коаліція країн, які не тільки підтримують Україну, але й мирний процес, мирні переговори з урахуванням українських інтересів і української позиції. Про це сьогодні, 2 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

За його словами, договори про співпрацю у сфері безпеки та Глобальний саміт миру — це паралельні процеси.

“Підписання договорів, угод про безпеку — дуже значуще, тому що цей процес триватиме. Липень буде дуже насиченим, буде саміт “Великої сімки”. За попередньою інформацією, на полях цього саміту можуть підписати угоду про безпекову співпрацю зі Сполученими Штатами Америки. Тому це два паралельні процеси, але вони взаємопов’язані, оскільки що сильнішою буде обороноздатність України, що наочніше Путін бачитиме, що підтримка України й військова, і фінансова зберігатиметься на довгостроковий період, і Путін не зможе перемогти. Тим швидше вдасться його примусити до миру. Але для цього знадобляться і дипломатичні зусилля, включно з активною роботою з країнами глобального Півдня. А ось на це якраз і націлений Глобальний саміт миру”, — пояснив Фесенко.

Він зауважив, що дія договорів про співпрацю у сфері безпеки триватиме і після закінчення війни.

“Це сигнал Путіну, що зараз він має піти на мир, тому що Захід не дозволить йому перемогти Україну, не дозволить захопити Україну. Це сигнал на сьогодні й сигнал на завтра”, — звернув увагу політолог.

Фесенко впевнений, що договори дають зрозуміти Путіну, що якщо він надумає наступного разу напасти на Україну, то отримає серйознішу відповідь, ніж зараз.

“А Глобальний саміт миру — це насамперед сигнал про те, що мирний процес буде розвиватися не на умовах Путіна. Він хотів примусити нас через ескалацію війни, через дипломатичну ізоляцію України, насамперед від країн глобального Півдня, до переговорів тільки на своїх умовах, щоб тільки Україна йшла на поступки, та й Путін, по суті, повернув хоча б частково контроль над Україною і показав свою силу. Переговори мають бути рівноправними. Має йтися про справедливий мир. І ось якраз Саміт миру в Швейцарії закладає основи для майбутніх мирних переговорів. Він може сформувати коаліцію країн, які підтримуватимуть ідею справедливого миру. А це ламає стратегію Путіна, чому він так біситься і намагається зірвати цей саміт миру”, — додав він.

Читайте також: Озброєння і гарантії безпеки — огляд закордонного турне Зеленського (ВІДЕО)

Нагадаємо, 106 країн світу підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії, який відбудеться 15 червня.

Прямий ефір