МКС готує окрему справу щодо воєнних злочинів РФ проти цивільних українців — деталі від Павліченка

Олександр Павліченко. Скріншот: uatv.ua

Коли йдеться про цивільних, питання їхнього обміну не має взагалі стояти, оскільки ці люди захищені статтею 4 Женевської конвенції. Вони не є комбатантами, щодо них не повинні застосовуватися будь-які тортури, насильство і будь-які методи позбавлення волі. Про це сьогодні, 2 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив правозахисник, виконавчий директор Українського Гельсінського собору з прав людини Олександр Павліченко.

За його словами, тортури, позбавлення волі та вбивства цивільних є воєнними злочинами.

“Цього року Міжнародний кримінальний суд (МКС) готуватиме окрему справу щодо такого виду злочину. На жаль, Росія використовує цю тактику, починаючи, напевно, ще з Афганської війни, далі Чечня. Це вже суто російська практика. Сирія і Грузія. Тепер в Україні. Росія, відчувши безкарність, реалізує злочини в ширших масштабах”, — повідомив Павліченко.

Він зауважив, що цивільне населення, яке залишається на окупованих територіях, перебуває в зоні ризику.

“Чоловіче населення підозрюють у тому, що воно може сприяти або передавати інформацію українській стороні. Усі проходять через різні фільтраційні процедури. Причому це досить жорстокі процедури. Питання стоїть не тільки в тому, що там збирають відбитки пальців і проводять допит, іноді з пристрастю, аналіз усіх соціальних мереж, гаджетів, телефонів, комп’ютерів і всього іншого. Плюс іде збір інформації від донощиків, сусідів, усіх, хто може зібрати інформацію про те, хто де служив і де працював, як ставиться до Росії, як працював в Україні. Тобто це все присутнє на окупованих територіях. І тому у величезній зоні ризику перебувають учасники бойових дій, правоохоронці, навіть колишні співробітники правоохоронних органів, Збройних сил України та члени їхніх сімей. І це проблема”, — розповів правозахисник.

Також Павліченко звернув увагу, що окупанти захоплюють бізнес і власність жителів окупованих територій.

“Це можуть бути агрофірми, це можуть бути якісь навіть маленькі крамнички, з власників яких вимагають викуп, якісь грошові чи інші матеріальні виплати для того, щоб відпустити цих людей. Тобто це чистий грабіж місцевого населення, який відбувається на цих територіях. Зараз ми вже бачимо, що відбирають будинки, квартири у тих, хто не може захистити це житло. І маса інших фактів, які свідчать про такий бандитський підхід з боку окупантів до захоплених територій”, — зазначив правозахисник.

Він нагадав, що під час деокупації російські війська намагаються знищити все, звідки їх вибивають.

“Я можу навести приклад, як вони просто знищували та розстрілювали ферми з тваринами для того, щоб просто не залишати їх. Причому це українські ферми, які вирощувалися українськими фермерами. Ось це обличчя Росії та окупантів”, — резюмував Павліченко.

Читайте також: РФ знищує і грабує об’єкти культурної спадщини України — цифри і коментарі (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Вовчанську та інших населених пунктах на півночі Харківської області російські окупанти розстрілюють мирних жителів, беруть у полон і допитують. Про звірства армії Росії повідомив начальник слідчого управління ГУНП поліції регіону Сергій Болвінов.

Прямий ефір