У Росії закінчилися погрози, тому Захід більш рішучий у допомозі Україні, — Джигун

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

У Росії не залишилося козирів, щоб шантажувати Захід. Навіть ядерна погроза вже не спрацює, бо багато хто усвідомив, що Путін не наважиться на застосування цієї зброї. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Максим Джигун.

“У 2022 році та частково у 2023-му в Росії було більше козирів для того, щоб шантажувати Захід, щоб на кожен крок західних лідерів діяти симетрично або асиметрично, але підвищуючи ставки. Станом на сьогодні у Росії не залишається аргументів, щоб продемонструвати якийсь крок при перетині якихось “червоних ліній” Москви. Західні лідери дедалі більше стверджуються на думці, що Росія вже не має можливостей, щоб ще сильніше шантажувати та погрожувати цим же державам. Тому кожен новий крок наших союзників на підтримку України стає все більш жорстким і рішучим”, — сказав Джигун.

Наразі союзники активно обговорюють питання щодо відправки своїх військ в Україну, підвищуючи ставки допомоги.

“Росія ж може тільки перекидати свої війська в Білорусь, концентрувати їх на кордоні з Україною або з іншими державами Європейського Союзу. Як в останньому випадку, коли Росія в односторонньому порядку прибрала буї на річці Нарва на кордоні з Естонією. Це все, що вони можуть за фактом зробити”, — навів приклад політолог.

Ядерні погрози Кремля залишаються важливим аргументом, “але водночас західні аналітики та українські спецслужби стверджують, що шанси на застосування таких сил станом на сьогодні мінімальні”.

“Тому все більш впевнено почувається і президент Франції Макрон, і канцлер Німеччини Шольц, і лідери інших країн, щоб допомагати Україні. І рішення з дозволом Україні бити по території Росії західним озброєнням є частиною системи розуміння того, що Росія вже не може запропонувати якихось нових загроз, які примушуватимуть західних лідерів діяти більш акуратно і виважено в контексті допомоги Україні”, — наголосив Джигун.

Читайте також: “Зелене світло” ударам по території Росії: куди полетять перші західні ракети — думка експертів і глядачів FREEДОМ

Нагадаємо, 31 травня США оголосили про зняття заборони наносити удари американською зброєю по території РФ у районі кордону з Україною. Раніше аналогічне рішення ухвалила Німеччина.

Читайте також: Берлін і Вашингтон дають добро: чим битиме Україна по РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір