У російській армії вже стурбовані відсутністю підготовлених резервів — подробиці від ексрозвідника

ЗС РФ. Фото: ТАСС

Майже 39 тис. військових втратила Росія у війні проти України протягом травня — це практично армія, та додаткова армія, яку планував розгорнути Путін. За кількістю саме таке з’єднання знищили Сили оборони України. Багато аналітиків говорять про те, що для Росії це незначні втрати, оскільки сил у неї “неміряно”. Це не зовсім так — боєздатність окупантів значно підірвана. Про це сьогодні, 2 червня, заявив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Я знаю Росію, знаю їхні збройні сили. У них лише зараз у строю приблизно 1 млн 250 тис. І втрати вже понад 500 тис. — боєздатних частин і навчених переважно військовослужбовців, частина з них уже були “мобіки” — але це те, що підірвало повністю стратегічну боєздатність. Так, вони ще мають багато мобілізованих, підтягують резерви, але це вже не стратегічний резерв. Вони не мають змоги ефективно проводити бойові операції високого рівня”, — коментує генерал.

Він зазначив: за низкою напрямків, там, де окупанти хочуть пробитися, — наприклад, таке було в районі Вовчанська, Часового Яру, на частині Покровського напрямку — російська армія ще має можливість використовувати професійніші частини, що пройшли бойову підготовку. На інших діють переважно погано підготовлені підрозділи, це стосується й особового складу, й техніки, й озброєнь.

“Так, їх багато ще, але нам уже під силу не лише тримати фронт, а й знищувати їх. Підрив, відповідно, великий. Зовні здається, що це не так. Але ми знаємо оперативну інформацію: вже у збройних силах Росії стурбовані, що немає відповідних потужних підготовлених резервів. Так, йде прихована мобілізація, але вона не дає перспективи покращення якості військ. Навіть кількісно є проблема”, — каже гість ефіру.

Маломуж припускає, що Путін у перспективі розглядає масову мобілізацію, але боїться внутрішнього невдоволення — не самим режимом, а саме відправленням на війну.

“Кожна сім’я, за нашими даними, у широкому розумінні, у Росії вже має або вбиту, або поранену людину. І тому зараз всі бояться прямувати до військ і розуміють, що це — путівка в один кінець… А якщо ми припускаємо наприкінці літа, на осінь і наступальну операцію широкого плану, ось тут почнеться паніка”, — вважає Микола Маломуж.

Читайте також: Коли Росія відчує свої втрати — думка

Нагадаємо, втрати Росії у війні проти України за минулу добу становили 1 080 окупантів. Загалом від початку повномасштабного вторгнення армія РФ втратила майже 510 тис. військових. 

Прямий ефір