Ворог зазнав стратегічних втрат — ЗСУ стабілізують ситуацію: аналіз фронту від Маломужа

Українські захисники. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Протягом останнього тижня російські окупаційні війська зазнали стратегічних втрат, насамперед в особовому складі — до 11 тис. окупантів, а також у техніці: БТР, БМП, танках, артилерії, ракетних системах. З погляду військової перспективи, позиції Росії за цей час потужно підірвані на багатьох напрямках. Таку оцінку сьогодні, 2 червня, дав в ефірі FREEДОМ генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Наразі ми говоримо про загальну стабілізацію на фронті, але є певні дуже важкі ділянки, де ворог розробляв операції. З одного боку, удари по Харківському напрямку відволікали: тактичні завоювання, створення буферних зон. Ми таки стабілізували ситуацію на другій-третій лінії оборони та по низці напрямків завдали контрударів. 70% Вовчанська ми тримаємо під контролем, під вогневими ударами перебуває ворог, який є у певних районах та на околицях Вовчанська. Ми тримаємо Липці. Стабілізуємо ситуацію. Проводимо навіть контрудари”, — коментує гість ефіру.

На його думку, хоча окупанти знову намагаються створити ударне угруповання на Харківському напрямку, щоб розпочати наступальну операцію, перспектив для цього немає. Те саме — на Сумському напрямку, де росіяни, за оцінками української розвідки, також мали намір наступати. Маломуж зазначає: РФ намагалася таким чином відвернути українські сили, частково навіть це вдалось, аби досягти успіху на Донеччині. Але ці плани провалилися.

Натомість генерал каже, що ситуація для української армії під Часовим Яром залишається складною, як і на Покровському напрямку, який ворог обрав для своєї стратегічної наступальної операції.

“Так, справді, під Часовим Яром — важка ситуація. Ми постійно відбиваємо атаки, іде навіть маневрування військ. Але ми тримаємо висоти та знищуємо ворога… Хоча десь він просунувся на кілька сотень метрів, це не має ані тактичного, ані навіть, умовно, польового значення. Тому в цій ситуації, я думаю, ми там далі триматимемо позиції, зміцнюючи новими засобами… Звичайно, найскладніший — Покровський напрямок. Там лише минулої доби — 38 атак противника, бо саме цей напрямок обраний головним для розгортання тактичних, стратегічних наступальних операцій. Там, звісно, ми також маневруємо. У певній ситуації відходимо на конкретні позиції, але й контратакуємо”, — схарактеризував ситуацію генерал.

На інших напрямках ворог, за словами Маломужа, здійснює тактику додаткових точкових ударів. Росіяни сподівалися на просування в районі Вугледару та Роботиного, але, як вважає гість ефіру, перспектив у них там немає.

“Навпаки, ми знищуємо великі сили та засоби, й тепер ворог не має додаткових резервів для розгортання там наступальних операцій. Південь, Кринки та інші прилеглі райони — ми тримаємо позиції. Насамперед наші морські десантники дуже потужно працюють там. Це потужний плацдарм не лише для утримання та знищення сил ворога, особливо десантних дивізій, а й перспектива для розгортання можливих наступальних операцій у цьому регіоні”, — сказав Микола Маломуж.

Читайте також: За минулу добу на фронті відбулось 98 боєзіткнень, від початку цієї — 29: оновлені дані Генштабу

Нагадаємо, втрати Росії у війні проти України за минулу добу становили 1 080 окупантів. Загалом від початку повномасштабного вторгнення армія РФ втратила майже 510 тис. військових. 

Прямий ефір