РФ знищує та грабує об’єкти культурної спадщини України — цифри та коментарі (ВІДЕО)

Свято-Преображенський собор в Одесі. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Стратегія збереження української спадщини обговорювалася на другому Форумі “Українська культурна спадщина — дій заради спадщини” у Києві. За даними ЮНЕСКО, російська армія пошкодила або знищила в Україні майже 400 об’єктів культурної спадщини, за оцінкою Офісу генерального прокурора України, — уже понад тисячу, повідомляє FREEДОМ.

Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі, заповідна частина острова Хортиця в Запоріжжі, художній музей імені Куїнджі в Маріуполі, Харківський театр опери та балету, історико-краєзнавчий музей у селі Іванків Київської області, орнітологічний заповідник на Кінбурнській косі, заповідна зона національного парку Джарилгач у Херсонській області. Перелік знищених, зруйнованих, пошкоджених чи розграбованих російськими окупантами об’єктів культурної спадщини України можна продовжувати довго. З 2014 року Російська Федерація планомірно знищує чи привласнює матеріальні та нематеріальні скарби української культури.

“Повномасштабна агресія Росії спрямована на безліч пам’яток, архівів, бібліотек і культурних об’єктів. Мета цієї агресії — стерти українську культуру та національну ідентичність України зі сторінок історії. Зміцнення української культури — це колективні зусилля, які потребують співпраці уряду, громадянського суспільства та приватного сектору”, — заявила заступниця глави місії USAID в Україні Теодора Делл.

За супутниковими знімками та оцінкою місцевості в ЮНЕСКО верифікували пошкодження 387 об’єктів культури.

“За оцінками, втрати в галузі культурної спадщини України вже становили понад 20 млрд дол., і очікується, що ця цифра зростатиме. 197 млн дол. необхідно для того, щоб захистити найуразливіші місця, щоб зберегти пам’ятки”, — повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні Кьяра Децці Бардескі.

За даними Генеральної прокуратури України, російська армія знищила понад тисячу об’єктів культури, пограбувала 40 українських музеїв та викрала десятки тисяч культурних пам’яток. 30% руйнувань об’єктів культури припадають на Харківську область, стільки ж — на Донецьку та Луганську області. Після 2014 року більшість викрадених експонатів опинилися в Ермітажі та інших російських музейних закладах.

“Ми намагаємося побачити у всьому тому злі, яке відбувається на нашій землі з вини Росії, якийсь спільний патерн. І наша основна гіпотеза, яку ми розвиваємо, це те, що всі дії об’єднуються одним словом — геноцид. На сьогодні ми маємо 129 тис. воєнних злочинів, зареєстрованих тільки за час повномасштабного вторгнення. Ця кількість може паралізувати будь-яку країну світу. Тому наше завдання — створити ефективну національну систему переслідування воєнних злочинців”, — розповів керівник Департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора України Юрій Білоусов.

Російські окупанти активно користуються так званим “чорним” трафіком, простіше кажучи, крадуть культурні цінності в Україні та перепродають їх. Лише з Херсона вони вивезли понад 15 тис. артефактів. Музейні установи Мелітополя та Нової Каховки розграбовані.

“Це питання виникло особливо з 2014 року, коли ми побачили велику кількість культурних цінностей, які розкрадаються та вивозяться, зокрема з Криму. Я вдячний громадськості, яка зробила великий обсяг роботи щодо документування цих злочинів”, — зазначив консультант керівника Департаменту контррозвідки Служби безпеки України В’ячеслав Циганчук.

Сьогодні документуванням та розслідуванням злочинів Росії проти культурної спадщини України займаються Національна поліція України, СБУ, Офіс генерального прокурора, а також Міжнародний кримінальний суд та десятки міжнародних урядових та неурядових організацій. Загалом допомогу в розслідуванні Україні надають близько 20 країн світу. Крім того, міжнародні партнери допомагають із систематизацією процесів щодо збереження та відновлення історичних пам’яток.

“Продовжується тісна співпраця з міжнародними механізмами правосуддя та країнами-партнерами, зокрема з метою розшуку та повернення об’єктів культурної спадщини. Важливо й надалі об’єднувати та посилювати нашу роботу задля відновлення української культурної спадщини”, — заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, виступаючи на засіданні Комітету з питань культури Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Комітет з питань культури Парламентської асамблеї одноголосно підтримав резолюцію щодо відповідальності Росії за військові злочини проти України. У червні документ винесуть на голосування на сесії ПАРЄ.

Раніше повідомлялося, що у Києві відбувається другий форум “Українська культурна спадщина — дій заради спадщини”. Він зібрав представників українських та міжнародних інституцій, а також громадських організацій. Учасники обговорювали стратегії збереження українських пам’яток, історико-культурних об’єктів та територій, а також правові норми щодо притягнення до відповідальності Росію.

Прямий ефір