У Лукашенка немає надії на те, що білоруські військові виконають його злочинні накази, — Губаревич

Олександр Лукашенко і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

У Гомельській області, як заявив перший заступник міністра з надзвичайних ситуацій Білорусі Олександр Худолєєв, “відпрацьовували” готовність співробітників МНС і формувань “цивільної оборони” до переходу на “воєнний час”. Тренування вже відбулися у двох регіонах. Гомельська область стала третьою. І, найімовірніше, обрана вона не випадково, адже саме там розташований Мозирський нафтопереробний завод. Таку думку озвучив голова руху “За Свабоду” Юрій Губаревич в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Щодо України, вважає він, можливі будь-якого роду акції. Але якщо такі дії й готуватимуться, то в таємниці. Тому, на думку Губаревича, не варто звертати увагу на якісь гучні заяви, візити Путіна до Мінська тощо.

“Білорусь має на своїй території Мозирський нафтопереробний завод. І тепер потужності з нафтопереробки Білорусі залучені багато в чому для посилення потенціалу Росії в цій сфері, тому що проблеми на російських НПЗ викликані їхнім частковим руйнуванням після атак. А це все викликає необхідність виробляти нафту та ресурси, постачати їх у РФ. І, можливо, саме Гомельська область обрана багато в чому завдяки тому, що там розташовані об’єкти, які можуть бути предметом ураження в разі, якщо ситуація зміниться і таке рішення буде ухвалено”, — сказав Губаревич.

Те, що може викликати побоювання, вважає він, це нарощування російської військової присутності на території Білорусі техніки, відстежити постачання якої досить просто, як і особового складу.

“Якщо спільно два диктатори ухвалюють рішення про вторгнення в Україну, використавши білоруських військових, Путіну буде необхідно ввести спершу заградвійська. Оскільки надії на те, що білоруські військові цілком і повністю виконають накази диктатора та не повернуть зброю проти тих, хто віддає ці злочинні накази, у Лукашенка абсолютно немає”, — наголосив спікер.

Губаревич також акцентував, що ситуація в білоруському суспільстві не змінилася — репресії тривають щодня. Лукашенко намагається тримати країну в страху, оскільки не довіряє суспільству.

“Він розуміє, що суспільство його не підтримує. І будь-яка ситуація, яка може спровокувати черговий вибух, для нього є потенційно небезпечною. Можливо, в цьому причина, чому, якщо навіть Путін чинить тиск і примушує Лукашенка вступити у воєнні дії, знаходить аргументи, щоб цього не робити. Чергова точка напруги та полум’я, яке буде необхідно гасити вже на території Білорусі, — внутрішній конфлікт. Це не те, що може зіграти на руку в злочинних планах Лукашенка та Путіна щодо чергового вторгнення на територію України з Білорусі”, — резюмував Губаревич.

Читайте також: Лукашенко постійно тримає свою систему в напрузі — цілі диктатора назвав Губаревич

Як повідомлялося раніше, Лукашенко переводить держапарат Білорусі на умови “воєнного часу”.

Читайте такожНавіщо Мінську “воєнний час” — аналіз ситуації (ВІДЕО)

Прямий ефір