Гарантії безпеки для України — це частина європейської та євроатлантичної інтеграції, — Левусь

Дмитро Левусь. Фото: Facebook/Дмитро Левусь

Україна уклала вже 15 двосторонніх безпекових угод. Це дуже символічно, значуще і практично для України. Ці договори демонструють рух до європейської та євроатлантичної інтеграції. Таку думку сьогодні, 1 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог-міжнародник, експерт Центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

“Гарантії безпеки дійсно продовження євроатлантичної інтеграції. Чому? Тому що, як і в НАТО розділені обов’язки, спеціалізації, специфікації, так і в цих безпекових договорах ми теж бачимо саме таку спеціалізацію. Україна повністю включається в євроатлантичний простір”, — зазначив він.

Гарантії безпеки мають кілька найважливіших аспектів, один із яких — сигнал Кремлю про те, що Україну не залишають союзники. 

“Один з аспектів — символічний. Це дуже показовий сигнал для Росії про те, що немає ніякої втоми Заходу від України. Україна є частиною цього євроатлантичного простору”, — сказав експерт.

Він підкреслив, що існує важливий аспект — гарантії безпеки є частиною шляху України до ЄС і НАТО.

“Другий момент — утилітарний. З 15 країн п’ять — це члени G7 (“Великої сімки”), які підписали декларацію, з якої все й почалося, які й закликали укладати договори про безпеку. І 10 країн — це країни Європейського Союзу. Це показник того, що Україна має повну підтримку, і це частина європейської та євроатлантичної інтеграції”, — констатував він.

Читайте також: Розвиток ЗСУ та стримування агресії Росії: як допоможуть Україні безпекові угоди (ВІДЕО)

Прямий ефір