Угорщина — це проблема Євросоюзу, а не України, — Подоляк

Прапори ЄС та Угорщини. Фото: gettyimages.com

Угорщина завжди йде врозріз із позицією Європейського Союзу, особливо щодо українського питання. Про це сьогодні, 1 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Це не проблема України, на мій погляд. Україна, звісно, повинна працювати з Угорщиною (що ми і робимо), пояснювати свою позицію в рамках переговорного процесу. Це проблема Європейського Союзу. Якщо ви об’єдналися за ознакою цінностей, за ознакою єдиного бачення того, в якому світі ви хочете жити, то, напевно, треба більш активно працювати з такими країнами, як Угорщина, які не поділяють ці цінності. Тому що це розхолоджує загальне розуміння про те, навіщо і на чому союзи утворюються”, — сказав Подоляк.

Радник глави ОПУ вважає, що позиція Угорщини істотно не вплине на загальне ухвалення рішень у Євросоюзі.

“На загальне рішення впливає інше. Наприклад, рішення про санкції вимагають більшої волі та рішучості. Щоб санкції ефективно працювали, потрібно для себе прийняти головний постулат: Росія не має бути ніде, Росія має бути максимально жорстко ізольована — відрубано її банківську, фінансову системи, економічні та соціальні взаємовідносини. Тобто все має бути розірвано. Не повинно бути якихось “критичних” галузей, у яких Росія може торгувати. Росію потрібно позбавити грошей і ресурсів”, — вважає він.

Подоляк наголосив, що Росія має програти в нинішній війні, і тоді є шанс, що на уламках цієї тоталітарної держави “з’явиться щось інше, що буде по-іншому ставитися до сучасних інститутів міждержавних відносин”.

Читайте також: Переговори про вступ до ЄС і гарантії безпеки: що чекає на Україну влітку — огляд від експертів

Нагадаємо, 27 травня в Брюсселі на засіданні глав МЗС країн Євросоюзу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не підтримає 14-й пакет санкцій ЄС проти Росії, оскільки нові обмеження суперечать національним інтересам його країни.

Читайте також: У Євросоюзі обговорюють питання 14-го санкційного пакета проти Росії — деталі

Прямий ефір