На території РФ у нас непогана мережа, яка може завдавати ударів дронами, — командир підрозділу “Білий орел”

FPV-дрон. Фото: epravda.com.ua

Російські окупанти можуть очікувати ударів безпілотників Збройних сил України в будь-якій точці Росії. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел” Валерій Боровик.

Він наголосив, що російська система ППО має великі проблеми, що дає змогу Силам оборони України атакувати військові або суміжні об’єкти на території РФ.

“Практично всі об’єкти, які забезпечують життєдіяльність окупаційних військ, військової економіки, військового виробництва, знаходяться під ударом. І зараз ми навчилися користуватися всіма можливостями, щоб долетіти до цілі та вдарити там, де вони не очікують. Тобто зараз вони мають очікувати удару в будь-якій точці Російської Федерації, яка дозволяє бути досягнутою нашими дронами”, — сказав Боровик.

Наразі українські БпЛА вільно досягають відстань у 2,5 тис. км, попереду — до 4 тис. км.

“Але тут фізику не обдуриш: чим далі відстань — тим більше тобі потрібно енергії, щоб її пролетіти”, — зазначив він.

При цьому на території РФ діють партизанські групи, які можуть запускати дрони поблизу від цілі ураження.

“У нас дуже непогана мережа, яка може працювати з невеликими дронами, завдаючи шкоди не менше, ніж стратегічні тактичні удари великими дронами”, — повідомив Боровик.

Для ефективності дронів головними проблемами залишаються — їхня фіксація системами ППО супротивника, РЕБами (системами радіоелектронної боротьби) і можливість супротивником перенаправити БпЛА на іншу ціль.

“Можлива дія системи РЕБ, можливість відібрати управління дроном і спрямувати його в інший бік. На жаль, таке було в нашій історії, наприклад, коли [у травні 2023 року] “Байрактар” був перехоплений російськими системами і спрямований на Київ, але його вчасно вдалося збити нашими системами ППО”, — навів приклад командир спецпідрозділу.

Читайте також: Ми дуже детально вибираємо цілі для атаки по російських об’єктах, — командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел”

Нагадаємо, в ніч на 31 травня ЗСУ вразили поромну переправу і нафтовий термінал порту “Кавказ” у Краснодарському краї Росії.

Читайте також: Обвал логістики та удар по економіці РФ: атаку на об’єкти в Краснодарському краї прокоментував оглядач

Прямий ефір