Відправлення французьких інструкторів в Україну стане позитивним моментом для розвитку її оборони, — Чаленко

Ігор Чаленко. Скріншот: uatv.ua

Відправлення французьких інструкторів в Україну стане позитивним моментом для розвитку української оборони. Про це сьогодні, 31 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Якщо говорити фактично, що ж дійсно може нам дати місія французів щодо відправлення інструкторів, по-перше, це, звісно ж, збільшення можливості навчання українських військовослужбовців, мобілізованих, які повинні пройти півтора-два місяці навчання. І якраз французькі інструктори могли б допомогти в цьому питанні. По-друге, звісно ж, це захист певних секторів нашої країни, тому що зрозуміло, просто так французи не будуть відправляти інструкторів. Це має бути, відповідно, захист засобами ППО, додаткові інші елементи безпеки”, — сказав він.

Політолог зазначив, що якщо французькі інструктори будуть розміщені біля певних ділянок кордону України з Білоруссю, то це не давало б розкритися певному агресивному потенціалу з боку РФ.

“Тому я думаю, що ця тема — це хороший момент для розвитку нашої оборони. Але, з усім тим, знову-таки, основна скрипка в цьому питанні за Києвом. Якщо Києву буде потрібно, тоді, звичайно ж, ми попросимо французьку сторону. Але завдяки Макрону така можливість, звичайно ж, це суттєвий плюс в оцінці можливостей підтримки наших союзників”, — сказав Чаленко.

Коментуючи позицію міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, який висловився проти того, щоб німецькі інструктори їхали тренувати українських солдатів в Україну, політолог звернув увагу, що є певна конкуренція французької та німецької концепцій. Він нагадав, що Німеччина навчає українських військових на своїй території. 

“Як на мене, запропонована Макроном концепція стратегічної невизначеності, коли російський агресор до кінця не розуміє, яку буде допомогу спрямовано Україні для відбиття агресії, і зокрема й людські ресурси, і зокрема й тема з інструкторами, — звісно, ми маємо залишати певну частину таємниці, і це вкрай нервує Росію, але, з іншого боку, не дає можливості їм спланувати подальші наступальні дії. Тому хотілося б, щоб Німеччина, навіть якщо вона не бачить можливість направлення тих же інструкторів на територію України, щоб не звучало конкретно “ні”, а звучало, що “ми оцінюємо зараз обстановку”, “ми вважаємо, що там у цьому місяці це недоцільно”, — сказав Чаленко.

Він нагадав також, що свого часу Німеччина заявляла про те, що не постачатиме в Україну танки Leopard.

“Тому насправді це питання, я думаю, буде розвиватися в динаміці”, — вважає політолог.

Читайте також: Поява військових із країн НАТО на території України може збільшити простір безпеки — думка

Нагадаємо, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що серед країн-членів Європейського Союзу немає згоди щодо питання можливого відправлення військових інструкторів в Україну для проведення навчання українських військ. 

Прямий ефір