Китай розчарований розвінчанням міфу про “військову міць” РФ, але задоволений тим, як Путін утримує владу, — експертка із питань Східної Азії

Ілюстративне фото: ap.org

Китай розчарований розвінчанням міфу про “військову міць” Росії, але задоволений тим, що російський диктатор Володимир Путін утримує вертикаль влади. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Вона зазначила, що КНР обрав для себе позицію власних інтересів і у війні РФ проти України.

“І ми не можемо сказати, що ця війна Китаю вигідна на 100% чи не вигідна. Він уже пристосувався до тієї ситуації, яка з’явилася. Але через два з гаком роки війни я скажу, що підтримка Китаєм Росії стала ще більш очевидною. І цьому є кілька пояснень. Якщо навіть, наприклад, ми згадаємо поведінку Китаю в перший рік війни, коли він з такою обережністю слідкував за тим, як розвиваються події, і можемо сказати, що певною мірою він був шокований тим, як Росія виявилася не готовою до тих воєнних дій, які вона розпочала тим своїм планом бліцкригу. Певне розчарування з боку Китаю у військовій могутності Росії було. Але впродовж минулого року й зараз, якщо ми подивимося, припустімо, на заяви або почитаємо пресу Китаю, ми бачимо, що вони впевнені, що Путін дуже серйозно тримає владу у своїй країні: він переобрався, у нього дуже чітко вибудувана модель управління, його економіка справляється з усіма викликами”, — сказала експертка.

Водночас, за її словами, затримки з американською допомогою Україні, той факт, що гасла певних лідерів країн-союзників не завжди були підкріплені практичними діями, показали Китаю, що в Росії є великі шанси в цій війні якщо не перемогти, то принаймні зайняти серйозну позицію.

Плаксієнко-Бутирська зазначила: зараз є спроби з боку різних країн, зокрема й Китаю, посадити РФ і Україну за стіл переговорів.

“І найголовніше, багато хто з цих країн, пропонуючи цей діалог, насамперед бачать поступки з боку України, вони бачать заморожування конфлікту, і Китай зокрема. І саме тому для Китаю це шанс й просунути свої мирні пропозиції, й бути перемовником. Принаймні, ми це читаємо, бачимо та чуємо від китайських політиків, від китайського спецпредставника й так далі в тому, що вони готові допомагати сторонам сісти за стіл переговорів та вступити в цей діалог. А це дає можливість Китаю впливати на миротворчий процес. Це дає йому можливість показати й Заходу, що він конструктивний гравець і відіграє роль у побудові європейської архітектури безпеки, й глобальному Півдню, що Китай миротворець, що він може вирішувати такого роду конфлікти. Це теж абсолютно лягає в парадигму його бажання зайняти глобальне місце. І в цьому випадку миротворча місія для Китаю — позитивний момент”, — сказала експертка.

Читайте також: Нейтральність Китаю є способом убезпечити себе від наслідків програшу РФ у війні проти України, — Плаксієнко-Бутирська

Раніше політолог, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петро Олещук заявив, що стосунки Китаю і Росії важко назвати дружніми — скоріше, це зв’язки між чільною державою та сателітом.

Прямий ефір