Ніхто на міжнародній арені не ставить під сумнів легітимність виконання Зеленським президентських повноважень, — Гладких

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

На сьогодні легітимність і легальність перебування президента України Зеленського на своїй посаді ніким не заперечується. Ні на внутрішньополітичній арені, ні на зовнішньополітичній. На цьому в ефірі телеканалу FREEДОМ акцентував політичний експерт, кандидат філософських наук Валентин Гладких.

Гість ефіру прокоментував заяву російського диктатора Путіна на пресконференції в Ташкенті, який послався на 111 статтю Конституції України та заявив, що, мовляв, єдина законна влада в Україні сьогодні — Верховна Рада. І що якби Київ хотів, то міг би скасувати воєнний стан і провести вибори.

“Це повне безумство. Дуже дивно, що Путін чомусь не уточнив, які саме обставини заважають Україні скасувати, а точніше — не продовжувати правовий режим воєнного часу. Можливо, найкращий спосіб провести вибори в Україні — це припинити війну проти України? І тоді запанує мир, а вже в мирному суспільстві ми зможемо провести вибори, стандарти яких для росіян є недосяжними”, — акцентував Гладких.

Саме поняття вибори для росіян повною мірою не є зрозумілим, вважає експерт. Тому до подібних заяв потрібно ставитися спокійно.

“Факти свідчать про те, що на сьогодні легітимність і легальність перебування президента України Зеленського на своїй посаді ніким не заперечується. Ні на внутрішньополітичній арені, ні на зовнішньополітичній”, — наголосив Гладких.

Путіну варто було б також подумати над тим, що на відміну від Росії, в Україні є таке явище, як політична опозиція — як парламентська, так і позапарламентська, сказав спікер.

“Якби Путін або його радники детальніше вивчили це питання, точніше, якби вони хотіли об’єктивно його висвітлити, то знали б про те, що відповідне рішення про неможливість проведення виборів в Україні не так давно було ухвалено Верховною Радою України. І за це рішення голосувала не тільки пропрезидентська фракція, а й опозиційні. Причому ті фракції, які часто стоять на різних ідеологічних позиціях. Усі голосували за неможливість проведення виборів у нинішніх умовах”, — пояснив Гладких.

Він також зазначив, що відповідно до норми Конституції України 45 депутатів ВР можуть звернутися до Конституційного суду, якщо в них виникнуть якісь сумніви в правильності ухваленого парламентом рішення.

“Але поки що ми не бачимо, щоб хтось із тих політиків, які абсолютно не приховують своєї опозиційності щодо Зеленського, вважав би за потрібне звертатися до Конституційного суду. Якщо подивитися з політичного погляду: коли ми говоримо, що в українському суспільстві ніхто не ставить під сумнів легітимність і легальність виконання Зеленським президентських повноважень, — то це не риторика, не прості слова, а все те, що піддається верифікації”, — акцентував експерт.

Є певні політичні інструменти, які б могли висловити існування таких сумнівів, доповнив він.

“Однак на сьогодні ми спостерігаємо абсолютно протилежне: відсутність будь-яких сумнівів у тому, що президент України абсолютно на законних підставах продовжує виконувати свої повноваження. Це що стосується внутрішньополітичної ситуації. А щодо зовнішньополітичної ситуації, то практика та факти найбільш вичерпно підтверджують те, що ніхто на міжнародній арені не ставить під сумнів легальність і легітимність виконання Зеленським своїх президентських повноважень”, — резюмував Гладких.

Читайте також: Ще більше фейків і маніпуляцій: “атаки” роспропаганди на Зеленського оцінили експерти

Нагадаємо, під час пресконференції в Ташкенті Путін брутально спотворив Конституцію України, щоб аргументувати свою тезу про нібито “нелегітимність” президента Зеленського.

Прямий ефір