НАТО не готовий зробити політичний крок для прийняття України в Альянс, — Саакян

Олег Саакян. Фото: uatv.ua

На ювілейному 75-му саміті НАТО, який відбудеться з 11 до 14 липня у Вашингтоні, Україну не запросять стати членом Альянсу. НАТО не готове зробити такий політичний крок, попри те, що 90% країн Північноатлантичного блоку на сьогодні підтримують членство України й готові були б зробити це запрошення. Про це сьогодні, 30 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Олег Саакян. 

За його словами, саме Вашингтон нині не дозрів до цього рішення. А на нього орієнтуються ще кілька країн, наприклад, таких як Німеччина.

“Звичайно, ці країни мають меншу політичну вагу в Альянсі. Але їхня позиція перегукується з Вашингтоном. Тому Україні не варто розраховувати на те, що вона не може отримати”, — констатував політолог.

Водночас він зазначив, що в цьому випадку Україні не потрібно розчаровуватися.

“Для нас зараз важливі кілька аспектів. Перший — демонстрація руху в напрямку, що Україна наближається до НАТО. Зауважте, зараз риторика НАТО побудована у виправдувальній манері. Фактично, його керівництво запевняє, що Україну буде прийнято до Альянсу. І визнає, що нинішня відмова — це політична складова. Другий — якби Україна отримала запрошення до НАТО найближчим часом, воно могло б тягнутися ще дуже довго через війну в країні. Третій — запрошення не створює жодних додаткових можливостей ні щодо оборони України, ні поліпшення наших позицій, ні дипломатично”, — зазначив експерт.

За його словами, наразі для України вигідніше використовувати всі можливості, щоб ще більше наблизитися до НАТО та домогтися результату на фронті.

“Непогане рішення, якщо Україна отримає фонд на 100 млрд євро (НАТО пропонує заснувати фонд військової допомоги Києву на суму 100 млрд євро на п’ятирічний період, — ред.). Буде добре, коли ми отримаємо дозвіл від США та інших союзників бити західною зброєю по території Росії. Також потрібно розвивати додаткові програми співпраці, підготовки військ, обміну розвідданими, військово-промисловими комплексами з країнами-членами НАТО. Усі ці кроки наблизять Україну до НАТО. Багато з цих рішень також допоможуть змінити ситуацію на фронті на користь України”, — зазначив гість студії.

Читайте також: Над Україною створюється “парасолька безпеки” до моменту її вступу в НАТО, — Лісний

Прямий ефір