Винищувачі F-16 навіть із мінімальною комплектацією здатні сильно допомогти Україні в протистоянні РФ — розбір авіаексперта

Винищувач F-16. Фото: president.gov.ua

Винищувачі F-16 навіть із мінімальною комплектацією значно допоможуть Україні у протистоянні Росії. Про це сьогодні, 30 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив авіаексперт, керівник української компанії, що займається військовими технологіями, Анатолій Храпчинський.

Він зазначив, що літаки, які є в розпорядженні РФ — це глибока модернізація старого радянського авіапрому, й навряд чи можна говорити про їхню надсучасну ефективність. Храпчинський звернув увагу, що навіть зараз російська авіація працює з пересторогою, й активне використання КАБів підтверджує, що літаки РФ бояться залітати в більш небезпечні місця.

“Тому що ми бачимо, те, що відбувається з Су-25, які залітають на фронтову лінію, — їх збивають. Буквально за місяць наші Сили оборони збили близько восьми літаків. Тому насправді я б говорив, що F-16 — істотне буде протистояння, бо навіть у мінімальній комплектації, яку ми можемо отримати, приміром, Block 42, ми можемо говорити про те, що ці літаки будуть бачити зі своїми системами радіолокації навколо себе на 300 кілометрів. І завдяки ракетам, якими вони будуть озброєні, ми можемо говорити про знищення повітряних цілей на 165 кілометрів плюс і більше. І треба не забувати, що можна буде активно працювати й по наземних цілях”, — сказав авіаексперт.

Він нагадав, що зараз триває дискусія стосовно зняття заборони для України щодо використання західної зброї по території Російської Федерації. 

“І якщо таке “добро” буде отримано, а ми вже бачимо, і Єнс Столтенберг заявив про те, що можливе використання західних зразків озброєння по території Російської Федерації, по стратегічних об’єктах, тоді ми можемо говорити про те, що зможемо використовувати ракети JASSM, які літають на відстані до 1 000 кілометрів. І це суттєво може прорідити спроможності російських аеродромів на відстані до тисячі кілометрів від кордонів України”, — сказав Храпчинський.

Читайте також: Україна може отримати дозвіл бити по території РФ західною зброєю раніше, ніж почнуться поставки F-16, — Лісний

Раніше міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що країні необхідні F-16, щоб протистояти перевазі РФ у повітрі.

Прямий ефір