Відсутність Байдена на Глобальному саміті миру може стимулювати приїзд туди додаткової кількості країн глобального Півдня, — Чаленко

Джозеф Байден. Фото: president.gov.ua

Відсутність президента США Джо Байдена на Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії в червні, може стимулювати приїхати туди додаткову кількість країн глобального Півдня. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Перша реакція, коли я почув, що Байден не поїде на Саміт миру, коли почала інформація з’являтися в західних ЗМІ: я, з одного боку, звісно ж, засмутився, але потім подумав, може, це дасть змогу навпаки стимулювати додаткову кількість країн глобального Півдня приїхати. Ми знаємо антиамериканізм, який вирує в цьому регіоні, і, загалом, неформальному об’єднанню країн”, — сказав він.

Політолог вважає, що присутність Джо Байдена могла б зіграти одну з ключових ролей старту справжнього мирного процесу, який би зміг зацементувати ті рамки справедливих майбутніх мирних переговорів.

“Насправді Україна як ніхто інший сьогодні зацікавлена в досягненні миру, але досягненні миру, звісно ж, у межах міжнародного права, виходячи зі своїх національних інтересів. Тому Джо Байден, який оголошував усе-таки протистояння демократії з автократіями з огляду на, скажімо так, негативну активність других, то, звісно ж, у такому випадку він би міг це навіть використати в межах своєї передвиборчої кампанії. І я думаю, що американці б високо оцінили таку роль Джо Байдена. Ну і плюс, звісно ж, Америка залишається нашим ключовим партнером з погляду відсічі російському агресору”, — сказав Чаленко.

На його думку, участь Джо Байдена в саміті була б корисною й самому президенту Сполучених Штатів.

Читайте також: Важливість присутності президента США на саміті миру в Швейцарії роз’яснив експерт

Нагадаємо, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня в Бюргенштоку (Швейцарія). Для гарантування безпеки країна може задіяти до 4 тис. військовослужбовців.

Прямий ефір