“Лукашенко не хоче воювати”: ризики для Білорусі брати участь у війні проти України назвав Загородній

Тарас Загородній. Скріншот: uatv.ua

Росія намагається втягнути Білорусь у війну проти України. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко всіляко уникає цього, адже це ризиковано. Про це сьогодні, 29 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політтехнолог Тарас Загородній.

“Лукашенко категорично не хоче воювати. Він людина, яка бореться за владу. Я думаю, що він взагалі мріє пережити Володимира Путіна, а потім усім розповідати про те, що це все Путін робив, а він — головний “євроінтегратор” у Білорусі”, — сказав він.

Населення Білорусі не хоче воювати, адже не бачить причин, а також відчуває страх.

“Білоруси теж категорично не хочуть воювати. Близько 80% білорусів не хочуть воювати. Вони взагалі не розуміють, чому українці мають бути ворогами для них. Білоруські військові були свідками того, як гинули російські солдати в лісах Київської області. Вони все це прекрасно бачили”, — зазначив експерт.

Відсутність контрактної армії — також причина уникати вступу у військові дії, адже відправлення призовників на фронт може викликати протести населення.

“Проблема в білоруській армії в тому, що вона не є контрактною. Суспільство погано реагує, коли призовники посилаються в бій, а коли контрактник, то смерть, каліцтва — це частина контракту, який підписав військовий. У білоруській армії такого поняття, як контракт, немає. Білоруська армія — це клон радянської армії. Там служать хлопці, які у 18 років ідуть в армію, як у Радянському Союзі, до 20 років служать і так далі. І тому смерть цих хлопців викличе реакцію в білоруському суспільстві. Це Лукашенко прекрасно знає і намагається відтягнути будь-які моменти, пов’язані зі вступом у війну”, — пояснив Загородній.

Він також зазначив, що Лукашенко боїться, що, відправивши військових на фронт в Україну, залишиться без захисту всередині країни.

“Логіка Лукашенка полягає в тому, щоб зберегти владу, а якщо він відправить військових в Україну, то утримувати владу в країні буде нікому. Тому Лукашенко намагатиметься різними способами цього уникнути”, — сказав політтехнолог.

Відправивши свої війська на український фронт, Лукашенко наразить на небезпеку територію Білорусі, адже нафтопереробні заводи, військові об’єкти стануть законними цілями для України.

“Є ризик втратити одразу два нафтопереробні заводи. Територія Білорусі значно менше захищена, і Україна може завдати удару”, — констатував експерт.

Читайте також: Росія катастрофічно боїться, що виникне знову союз, у якому будуть Білорусь, Литва, Польща та Україна — думка

Прямий ефір