Доходи від російських активів у Євросоюзі: як їх отримає Україна і на що витратить — аналіз експертів

Ілюстрація: gettyimages.com

Рада Євросоюзу схвалила передачу доходів від активів РФ на користь України. Більша частина грошей піде на військову підтримку Києва. Потенційно Україні можуть передати ще 50 млрд дол. від майбутніх доходів, отриманих від заморожених активів Росії. 

Перші надходження очікуються вже в липні. Розподіл коштів переглядатимуть щороку. Перший перегляд намічений на 1 січня 2025 року.

Як Україна зможе використовувати доходи від російських активів

За словами глави МЗС Чехії, цього року можна отримати до 3 млрд євро від заморожених активів РФ. Він зазначив, що більшу частину грошей спрямують на військову підтримку України, меншу частку — на відновлення держави.

“Ми схвалили в ЄС використання доходів від заморожених активів російського Центрального банку для допомоги Україні. Тільки цього року – до 3 млрд євро, 90% підуть на потреби української армії. Росія повинна заплатити за шкоду, заподіяну війною”, — заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у соцмережі Х.

Перший транш Київ може отримати вже в липні, пише агентство Reuters. А до 2027 року заморожені російські активи принесуть близько 15-20 млрд євро.

“Тут питання пов’язане і з тим, що зараз є велика мотивація з боку європейців, тому що війна довга, гра триває в довгу, отже, необхідно шукати кошти. Чому б не використати ті кошти, які зароблені на самі ось ці золотовалютні активи. Тим більше, що, схоже, сама РФ в особі Центробанку Росії вже давно з ними розпрощалася”, — пояснив радник України з економічних питань Олег Устенко.

Палата представників США у квітні 2024 року схвалила законопроєкт, що дає змогу спрямувати Україні приблизно 6 млрд доларів із заморожених резервів, що перебувають у банках США.

Крім того, Штати пропонують більш амбітний план щодо використання майбутніх доходів від заморожених активів РФ. Він полягає в тому, щоб мобілізувати гроші РФ, надати їх Україні як позику, відсотки за якою сплачуватимуть із річного прибутку від заморожених активів Російської Федерації. Йдеться про 50 млрд доларів. Як пише агентство Bloomberg, пропозицію Вашингтона готова підтримати Німеччина. Згода Берліна може стати вирішальною в питанні отримання нового пакету допомоги Києву.

Наразі офіційні особи США та ЄС кажуть, що пропозиція Сполучених Штатів Америки “набирає обертів”. Очікується, що обговорення продовжиться на зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків країн G7, яка розпочнеться 23 травня в італійській Стрезі.

“На європейському рівні у нас є спільна позиція щодо відсотків від заморожених російських активів. Вони можуть і повинні бути використані для оборони України. Крім того, американці внесли пропозицію розширити сферу застосування цього заходу, яку ми зараз перевіряємо з юридичного погляду”, — прокоментувала міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

На реальний механізм передачі доходів від російських активів у ЄС пішло понад рік часу. Поворотною подією стала зміна позиції одного з головних опозиціонерів у цьому питанні — Німеччини. 

“У Європі є консенсус щодо того, що ми хочемо використовувати доходи від заморожених російських активів. Це значна сума, кілька мільярдів на рік. Ми також досягли зараз домовленості про те, щоб використовувати близько 90% цих коштів на цілі української оборони”, — акцентував канцлер Німеччини Олаф Шольц

Згідно з новим регламентом, ЄС не має наміру переводити Росії доходи від заморожених активів навіть після зняття санкцій. 

На сьогодні заморожено російських активів на 300 млрд доларів, більша частина яких розміщена в Європі в європейському депозитарії Euroclear. Тільки з початку 2024 року доходи становили 1,6 млрд євро. До 2027 року доходи можуть бути вже 15-20 млрд євро. 

Думки експертів

Яким буде процес передачі Україні доходів від російських активів? Як можна буде ними скористатися? Як на такий крок ЄС відповість РФ? І чи можлива конфіскація заморожених російських активів? На ці питання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу;
  • Іван Ус, кандидат економічних наук і головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Ярослав Жаліло, доктор економічних наук, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД);
  • Олександра Філіппенко, політолог-американіст;
  • Олег Саакян, політолог.

ОЛЕГ ПЕНДЗИН: Російські гроші будуть витрачені на озброєння для України

— Коли РФ формувала пул коштів у ЄС, то тримала гроші не просто в банках, а вклала їх у євробонди європейських країн. Це облігації, випущені для зовнішнього обігу європейськими країнами. Сьогодні Європа є найбільшим власником російських активів — це близько 190 млрд євро. На ці гроші йде виплата десь на рівні 3 млрд євро щорічно. Ці кошти і є предметом сьогоднішнього обговорення. 

Сума близько 3 млрд євро буде використана наступним чином — 90% буде спрямовано на закупівлю у європейських підприємств військово-промислового комплексу (ВПК) боєприпасів і військової техніки для передачі Україні. Ще 10% буде передано європейським компаніям, які здійснюють реконструкцію та відновлення економіки України. 

Єдиний момент — у своїй допомозі Україні європейці також мають свої власні інтереси. Тому, коли ми з вами говоримо про кошти доходів, пов’язаних із замороженими російськими активами, їх перераховуватимуть на військові підприємства військово-промислового комплексу Європейського Союзу, а послуги надаватимуть Україні. 

У прямому сенсі ці гроші в Україну як фінансовий ресурс до бюджету не прийдуть. Вони прийдуть одразу у вигляді матеріальних цінностей і військово-технічної допомоги та послуг, які будуть за ці гроші надані. Україну це влаштовує, тому що на сьогодні головне — отримання необхідної військово-технічної допомоги для посилення ЗСУ. 

Існує три шляхи вилучення заморожених російських активів. Це позитивне голосування Ради безпеки ООН, це рішення суду, яке набрало законної сили, суду, який візьме на себе юрисдикцію розгляду злочинів агресора проти країни-жертви. І третій варіант — це добровільна передача в рамках договору про капітуляцію. Жоден із цих трьох варіантів сьогодні не може стати реальним.

Саме тому Європейський Союз сфокусувався не на тілі активів, а на доходах з них. Водночас у США ситуація дещо інша, але й сума заморожених у Штатах російських активів невелика: 5,5-6 млрд доларів.

За ініціативою Палати представників Конгресу США було сформовано законопроєкт, у якому була норма, що давала повноваження американському президенту здійснити певні процедури, пов’язані з використанням і передачею Україні цих заморожених російських активів. Але там є обов’язкова імперативна норма — проведення консультацій з країнами G7 і досягнення з ними певного консенсусу. Цей момент ніби змінює загальний підхід, тому що європейці категорично проти. 

На сьогоднішній момент досить велика кількість країн з не зовсім демократичними режимами має свої валютні резерви в євро. І страх втратити ці валютні резерви у зв’язку з конфіскацією з тих чи інших політичних причин може призвести до того, що ці країни почнуть виходити з євро як з резервної валюти. 

Величезну кількість євро може бути кинуто на ринок, що може перевернути фінансову систему Європейського Союзу. Подібний аргумент є основним у позиції президента ЄЦБ Крістін Лагард. Тому 300 млрд євро поки що перебуватимуть у стані заморозки. Жодних принципових змін з приводу власності на ці активи поки що немає. Європейці й надалі консультуватимуться, як правильно з юридичного погляду це все оформити згодом. 

ІВАН УС: Це рішення ЄС — напівзахід

— Я б назвав таке рішення Ради ЄС напівзаходом, тому що спочатку розмова була про основні заморожені російські кошти — 300 млрд доларів. Після того як вони були заморожені, почалися розмови про те, щоб передати їх Україні. 

У червні 2022 року Центральний банк ЄС заявив, що подібний крок підірве довіру до європейської економіки та матиме негативні наслідки. Відтоді почалася дискусія і тільки зараз ми маємо черговий виток подій. 

Під час обговорення вийшла цікава формула, за якою ці активи будуть передаватися Україні: 90/10 і 90/10. Тобто, від цього прибутку від заморожених активів РФ, який щорічно становить від 2,5 до 3 млрд євро, 90% буде віддано Україні, а 10% — перебуватимуть у Бельгії для того, щоб у разі позовів з боку РФ ці кошти витрачалися на їхню оплату). З тих 90% коштів, які будуть передані Україні, 90% буде витрачатися на військові потреби, а 10% — на відновлення України та інші гуманітарні потреби. 

Перші виплати Україні з прибутку заморожених росактивів можуть бути передані вже до липня поточного року. Я думаю, це цілком можливо, оскільки це рішення обговорюється вже дуже давно — з перших тижнів повномасштабної війни РФ проти України. Природно, було підготовлено різні сценарії. 

Це не означає, що гроші будуть відправлені безпосередньо в Україну. Наприклад, ті ж 90%, які призначені на військові потреби, будуть спрямовані в спеціальний фонд, створений в ЄС для закупівлі озброєнь для України. І це дуже логічно, тому що Європейському Союзу необхідні кошти для закупівлі озброєння, а Україні потрібне це озброєння. Тому, найімовірніше, ці гроші циркулюватимуть у самій Європі. 

ЯРОСЛАВ ЖАЛИЛО: У РФ є фінансові важелі тиску на ЄС

— Ми прекрасно розуміємо, що повноцінна і повномірна відповідальність може настати тільки в тому разі, якщо війна завершиться поразкою Росії та відповідними юридичними процесами – зміною влади тощо. Це дуже складний і тривалий процес, тому на шляху до цього результату необхідно крок за кроком реалізовувати часткові рішення. Використання заморожених російських активів — одне з таких рішень. 

Той факт, що сьогодні провідні країни світу, які підтримують Україну в її справедливій боротьбі, переступили цей психологічний блок, можливо, остраху перед Росією і нерозуміння юридичного механізму, як має відбуватися така компенсація, — це вже дуже великий позитив.

Як правильно зазначив міністр фінансів України, сьогодні необхідно розробляти конкретні механізми, які працюватимуть у межах світового правового поля і водночас розв’язуватимуть потрібні питання. Це використання поки що тільки доходу від російських активів, але думаю, далі можна буде поглиблювати цей процес.

Йдеться про те, що заморожені російські активи, згідно з програмою максимум, можна використати як гарантію для кредитів, які видаватимуться Україні на цілі стійкості та відновлення. І, власне кажучи, подальшим правильним рішенням було б сформувати механізм повернення цих кредитів шляхом арештованих активів. Це дуже проста схема — гроші не передаються безпосередньо Україні на поточне використання, вони залишаються в режимі міжнародного правового поля і під контролем наших основних партнерів. 

Зараз Україна отримує кредити на дуже хороших умовах. По-перше, це мінімальні відсоткові ставки. По-друге, кредити видаються Європейським Союзом, США та іншими країнами. Причому з великою ймовірністю того, що частина цих кредитів буде потім переглянута, аж до їх списання.

РФ все одно має способи помститися Європі за стягнення її міжнародних резервів та інших державних активів. Росія згадує про міжнародне право і можливості використовувати його механізми тоді, коли вона забуває про те, яке беззаконня, безправ’я вона чинить щодо України.

Ця асиметрія, на жаль, підтримується системою міжнародного права. Як і раніше, світ продовжує розглядати РФ як суб’єкт, який діє в системі міжнародного права.

Якщо говорити про абсолютну симетрію, то, мабуть, Росія може піти на те, щоб конфіскувати ті активи закордонних компаній, які наразі залишаються у РФ. Там продовжують працювати активи фінансових організацій, навіть європейських банків і виробничих підприємств. Тому зрозуміло, що така можливість симетричної відповіді існує.

Крім того, Росія може залучити своїх ситуативних союзників для того, щоб вони спробували здійснити симетричний тиск на Європейський Союз і США. Тут ідеться насамперед про Китай і Саудівську Аравію. Але у мене є великі сумніви, що країни, які планують продовжувати існувати у світовому правовому полі, реально підуть на такі кроки у відповідь. 

ОЛЕКСАНДРА ФІЛІППЕНКО: Російські активи — це не просто гроші в банку

— Це рішення Євросоюзу можна вважати історичним, адже саме в ЄС знаходиться основна частина активів РФ. Також є активи й в США. Росія з 2014 року намагалася виводити свої гроші звідти. 

У США ухвалили важливий законопроєкт, де містився припис, згідно з яким американський президент своїм розпорядженням може конфісковувати російські активи. Тепер розмова йде, про прибуток від цих активів. Ми розуміємо, що російські активи — це не гроші в банку, а різні акції, ф’ючерси, які працюють на фондовому ринку. Прибуток, який акумулюється в цьому процесі, не передається РФ. 

Для того, щоб повністю передати російські активи Україні, потрібен підпис президента Джо Байдена. Тема досить складна і спірна, тому що зараз абсолютно все потрібно розглядати тільки через призму виборів. Особливо, якщо це пов’язано з економікою. 

Республіканці, які повинні автоматично в рамках політики критикувати будь-які рішення Білого дому, можуть говорити про те, що, наприклад, у разі повної конфіскації активів, може знизитися впевненість іноземних держав в американській економіці. Це, звичайно, ускладнює процес.  

ОЛЕГ СААКЯН: Після закінчення війни питання щодо російських активів буде поставлено руба

— Реакцією Москви на подібне рішення ЄС міг би бути арешт доходів від європейських суверенних активів у Росії, але їх там немає. Як і немає заміських будинків і дач європейських чиновників. Тому на Заході можуть собі дозволити заарештовувати російські активи, адже саме там жили російські еліти, а в Росії вони просто грабували країну і збагачувалися. Тож ситуація асиметрична. 

Найболючіша точка для ЄС — це західний бізнес на території РФ. Його, звичайно, стало набагато менше після початку повномасштабного вторгнення. Залишилися такі сфери, яким непросто вийти з Росії. Їхні активи Кремль починає потихеньку відбирати — заарештовує або націоналізує. Але все одно ця відповідь — асиметрична. 

3 млрд доларів, які отримає Україна, звісно, не зможуть сильно змінити ситуацію, але це рішення ЄС дуже важливе з погляду забезпечення стабільності на майбутнє. Це лише перший крок. Зараз триває обговорення про можливість кредиту під власне доходи від цих грошей. Для того, щоб отримати кредит у 30 або 50 млрд доларів на рівні ООН і гарантувати, що вони будуть повертатися шляхом доходів від російських активів. Ми вже виходимо, я вважаю, на фінішну пряму з цього питання. 

У майбутньому, після закінчення війни, звичайно ж, питання про російські активи буде поставлено руба і їх можуть конфіскувати для процесу відновлення України. 

Читайте також: Росія претендує на чужі території в Балтійському морі: причини, наслідки та реакцію країн НАТО проаналізували експерти 

Прямий ефір