“Дійсно важливий”: Україна готує Глобальний саміт миру, альтернативи якому немає (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: eda.admin.ch

Україна має перемогти Росію за допомогою зброї, але паралельно запропоновано дипломатичний шлях — саміт миру, заявив президент України Володимир Зеленський. Але Росія намагається підірвати ефективність глобальної конференції. За словами представника зовнішньополітичного відомства ЄС Петера Стано, спроби зірвати захід свідчать про страх Володимира Путіна перед його наслідками, повідомляє FREEДОМ.

Швейцарія посилить заходи для висилки шпигунів, зокрема агентів російської розвідки. Верхня палата парламенту підтримала цю пропозицію за два з половиною тижні до початку Глобального саміту миру в швейцарському місті Бюргеншток.

“Іноземні держави повинні відчувати, що Швейцарія реагує на порушення їхньої безпеки та захищає себе. Уряд хоче послідовно висилати офіцерів розвідки, чия діяльність ставить під загрозу безпеку Швейцарії або її роль як держави, яка приймає”, — з публікації агентства Reuters.

На Глобальний саміт миру до Швейцарії приїдуть делегації щонайменше з 90 країн світу: від Кот-д’Івуару, Малаві та Кабо-Верде до Індії, Німеччини та Франції. Усі вони вже підтвердили свою участь. На саміті будуть і Сполучені Штати Америки, але хто саме представлятиме країну, поки що невідомо. Агентство Bloomberg повідомляє, що президент США Джозеф Байден у ці дні може бути в Лос-Анджелесі на передвиборчому заході. Київ зацікавлений в особистій присутності Байдена.

“Я вважаю, що президент Байден потрібен саміту миру і потрібен іншим лідерам, які дивляться на реакцію Сполучених Штатів Америки. Його відсутності аплодуватиме Путін, причому стоячи. Також ми очікуємо відповідь Китаю. Хотілося б отримати відповідь від Бразилії, і є ще багато країн. Ми для всіх відкриті, і для нас кожна думка важлива”, — заявив Зеленський.

Глобальний саміт — це крок до практичної реалізації української формули миру. Ядерна, енергетична та продовольча безпека, обмін полонених у форматі “всіх на всіх” і повернення незаконно депортованих Росією українських дітей. Саме ці теми стануть ключовими на першому саміті у Швейцарії. Загальну позицію учасників зустрічі передадуть Москві. Іншими словами, Кремль отримає ультиматум. Дії Путіна, зокрема спроби залучити якомога більше країн до паралельних заходів, а отже, не дати їм приїхати до Швейцарії, свідчать, що він боїться наслідків саміту миру, заявили у зовнішньополітичному відомстві ЄС.

“Вони скликали зустріч БРІКС у Москві, і чинять на країни тиск, щоб ті не відвідали конференцію. А якщо вони так сильно не хочуть, щоб країни приєднувалися до мирного саміту в Швейцарії, значить, цей форум дійсно дуже важливий”, — пояснив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Москву на саміт миру не кликали. Не має сенсу саджати Росію за стіл переговорів, якщо ви не можете домогтися від неї сумлінних дій, упевнений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, спілкування з Москвою може відбутися тільки після саміту, адже, цитую, не можна покласти край війні без обох сторін.

“Для ЄС важливим питанням є те, як перейти від конференції, що відбудеться наступного місяця, до можливої зустрічі в Саудівській Аравії за участю Росії”, — з публікації агентства Bloomberg.

Як повідомляє інформаційна агенція, наступний саміт миру, вже із залученням представників країни-агресора, може відбутися восени 2024 року.

Читайте також: РФ чинить тиск на країни, щоб вони відмовилися від участі в Глобальному саміті миру — коментар Борреля

Прямий ефір