Дозволити Україні бити по військових базах на території РФ закликав партнерів Макрон

Еммануель Макрон. Фото: president.gov.ua

Лідер Франції Еммануель Макрон закликав партнерів дозволити Україні бити по військових базах на території Російської Федерації. Про це він заявив під час пресконференції в Німеччині, інформує FREEДОМ.

Макрон зазначив, що Росія запускає ракети зі своєї території. І показав карту, звідки РФ здійснює удари по Україні. Він сказав, що Київ має повне право бити по території Росії. При цьому французький президент уточнив, що це стосується тільки військових баз. 

“Ми повинні дозволити Україні нейтралізувати військові бази Росії, з яких запускаються ракети. Але ми не повинні дозволяти атаки на цивільні або інші військові цілі. Коли Україна зазнає нападу з певних об’єктів на території Росії, я думаю, ми повинні дозволити дати відповідь, якщо дійсно хочемо досягти нашої мети. Насправді ми цим не ескалюємо ситуацію, оскільки саме Росія самоорганізується таким чином”, — резюмував Макрон.

Зі свого боку канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що Україна має всі можливості для свого захисту згідно з міжнародним правом. А щодо використання західного озброєння — є питання. 

“Україна має всі можливості згідно з міжнародним правом для свого захисту. Мені здається дивним, коли дехто стверджує, що не можна дозволяти захищатися і вживати відповідних для цього заходів. Цього ніколи не вимагалося ані від нас, ані від інших європейських країн, ані від дружніх держав на міжнародній арені, і ніколи не вимагатиметься. Звичайно, виникає питання, що нам робити з системами, які постачають США, Франція, Німеччина та інші. І в усіх є розроблені нормативні акти, в яких йдеться про те, що це завжди має бути в межах міжнародного права”, — сказав Шольц.

Читайте також: Бояться ескалації та розширення війни, — Умланд про використання західної зброї по РФ

Як повідомлялося раніше, деякі країни-члени Європейського Союзу заявляють про готовність скасувати заборону на використання своєї зброї українською армією для ураження цілей на території Росії. 

Прямий ефір