Відповідальність і, в тому числі матеріальну, нестиме весь народ РФ, — Чубенко про воєнні злочини в Україні

Дмитро Чубенко. Фото: khar.gp.gov.ua

Тактика ведення війни з боку РФ інкримінується українськими прокурорами за 438-ю статтею Кримінального кодексу України “Порушення законів та звичаїв війни”, оскільки ця норма волає до Римського статуту та Женевської конвенції, яка забороняє наносити хаотичні обстріли, бити по об’єктах цивільної інфраструктури. РФ вчиняє воєнні злочини в Харкові й за це країна нестиме відповідальність на трибуналі. Про це сьогодні, 28 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів спікер Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

За його словами, прокуратура займається фіксацією всіх руйнувань, майна і збирає інформацію про потерпілих.

“Репарації мають на увазі не тільки компенсацію за зруйноване майно, а й безпосередньо виплати людям, які постраждали, та їхнім родичам. Навіть після Другої світової війни аж до 2000-х років приходили репарації громадянам країн, які постраждали від ведення гітлерівським режимом військових дій. І це реальність, це та практика, яка була. І це те, що чекає в майбутньому на народ Росії, на вище військово-політичне керівництво, яке відповідатиме за свої вчинки, і на військових начальників, які беруть участь у цих воєнних злочинах”, — зауважив Чубенко.

Водночас спікер звернув увагу, що за таких масштабів ведення війни особистих коштів конкретних людей — військовослужбовців чи політиків, які брали участь у цих воєнних злочинах, — буде недостатньо для проведення репараційних виплат.

“Відповідальність і, зокрема матеріальну, нестиме весь народ РФ за ці злочини, оскільки вони є громадянами країни, яка здійснює воєнні дії на території України та агресію стосовно України. Це регламентовано і Женевською конвенцією, і іншими міжнародними нормативно-правовими актами, що є логічним і правильним”, — заявив він.

Чубенко наголосив: воєнних злочинців притягнути до відповідальності — цілком реально.

“Це все показується безліччю трибуналів, які проходили й щодо диктаторів з африканських країн, і щодо Другої світової. Тобто особиста відповідальність і тих військових злочинців, і вищого військово-політичного представництва РФ передбачена. І вона однозначно настане, тому що саме контекст розв’язання війни, контекст ухвалених рішень і безпосередніх виконавців цих незаконних рішень є суттю розгляду трибуналу”, — пояснив спікер.

Читайте також: Путін і його режим мають відповісти за злочини проти українців: створення спецтрибуналу обговорили експерти

Прямий ефір