Шпигунство Росії охоплює всі країни світу, — Антонюк

Олександр Антонюк. Фото: facebook.com

Вплив російських шпигунів поширюється на всі країни, найчастіше вони діють приховано. Однак союзники України стикаються з диверсіями й атаками агентів Кремля набагато частіше. Про це сьогодні, 28 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політичний експерт, військовослужбовець Збройних сил України (ЗСУ) Олександр Антонюк.

“Будь-яка країна схильна до впливу російських шпигунів, ті ж США напхані як шпигунами, так і лобістами. Тобто немає такої країни, де їх немає. Це нормальна робота всіх розвідок і, повірте, Україна теж має шпигунів у всіх країнах. Питання в іншому: наскільки ефективно можуть спрацювати спецслужби тієї чи іншої країни?” — сказав він.

Експерт зазначив, що ключове значення має ступінь співпраці між спецслужбами демократичних країн.

“Природно, що країни, які активно долучаються до допомоги Україні, як логістично, так і економічно, піддаються впливу різних розвідувальних служб. Це можуть бути прямі агенти Федеральної служби безпеки або Головного розвідувального управління”, — наголосив він.

Антонюк пояснив, що діяльність розвідувальних служб є довгостроковим і постійним процесом. Як протидію необхідно забезпечити постійну діяльність контррозвідки.

“І чим краща ситуація на фронті в України, тим більше Росія буде використовувати сплячу агентуру. Уже завтра вони почнуть вербувати нових агентів, включаючи молодь і представників різних релігійних організацій. Це ціла наука і одне з найскладніших завдань як для розвідувальних служб, так і для виявлення таких агентів. Однак, усі країни схильні до цього ризику, без винятку”, — резюмував Олександр Антонюк.

Читайте також: “Це законна дія”: деякі країни ЄС готові зняти заборону на удари своєю зброєю по території РФ

Олександр Антонюк раніше заявив, що російська стратегія впливу на громадянське і політичне суспільство Європи включає саботаж, вибухи на складах і цивільних об’єктах, а також наполегливі наративи про необхідність миру і складність ситуації. Ці дії спрямовані на ускладнення допомоги Україні.

Прямий ефір