Мета — перешкодити наданню допомоги Україні: про російську стратегію в Європі розповів експерт

Ілюстративний колаж: gettyimages.com

Саботаж, вибухи на складах і цивільних об’єктах, а також наполегливі розповіді про необхідність миру і неоднозначність ситуації — все це становить російську стратегію впливу на громадянське і політичне суспільство Європи з метою ускладнити допомогу Україні. Про це сьогодні, 28 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політичний експерт, військовослужбовець Збройних сил України (ЗСУ) Олександр Антонюк.

“Військові об’єкти в Європейському Союзі, в країнах НАТО, вони досить непогано охороняються і провести там диверсійну кампанію — складно, хоча і можливо. Я думаю, що всяке може бути в найближчому майбутньому”, — сказав він.

Політичний експерт зауважив, що, наприклад, ті самі події в торговельних центрах значно впливають на настрої в суспільстві.

“Це дає посилення праворадикальним або лівоцентристським силам, які більш лояльні до Росії або під прикриттям умовно “національних інтересів” просувають російські наративи, що, ось, потрібна стабільність, мир, не все так однозначно і так далі”, — пояснив Антонюк.

За його словами, з 2014 року в країнах ЄС активно поширюються подібні наративи, і вони продовжують залишатися актуальними.

“Це гібридний процес, яким Кремль розраховує розхитати єдність у Європі. Хоча, давайте будемо відвертими, в Європейському Союзі особливо то й немає єдності. Тобто, є більшість і є меншість, яка все одно дивиться в бік Кремля”, — акцентував експерт.

Ба більше, він наголосив, що наразі в Європейському Союзі триває активна фаза виборчої кампанії.

“І саме такі соціальні струси, за розрахунком Кремля, мають вплинути на результати виборів. Там, де політичні сили чи лідери урядів прагнуть підтримати Україну, хоча б декларативними заявами, якщо не практичними. Для того, щоб посилити позиції, назвемо так, нейтральних або відверто проросійських сил”, — резюмував Олександр Антонюк.

Читайте також: Греція на правильному боці історії: інтерв’ю зі спецпредставником Греції в Україні Спіросом Ламбрідісом

Прямий ефір