На першому етапі переданих Україні F-16 буде достатньо — думка

Ілюстративне фото: ap.org

Україна готується прийняти винищувачі F-16. Попередньо відомо, що спочатку буде поставлено близько 30 літаків. Цієї кількості на першому етапі буде достатньо. Таку думку сьогодні, 28 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

За його словами, раніше Україна мала літаки тільки радянського зразка, тому необхідно було перенавчити й техніків, які обслуговуватимуть F-16, і пілотів.

“Військове командування заявляло, що Україні потрібно близько 100-120 літаків для того, щоб забезпечити повне панування в повітрі. Подивимося, як це питання буде реалізовуватися, тому що країни зазвичай дають невелику кількість літаків, щоб дивитися, як працює система, а потім уже збільшують і нарощують поставки. 30 штук Бельгія обіцяла, по-моєму, Нідерланди під 50 обіцяли, з них частина вже цього року”, — сказав Загородній.

Читайте також: Партнери підтверджують право України бити по РФ західною зброєю — позиції країн (ВІДЕО)

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо підписали в Брюсселі двосторонню Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку. В угоді про безпеку вперше вказано конкретну кількість військових літаків, які нададуть Україні, — 30 F-16 до 2028 року. При цьому перші винищувачі мають бути передані цього року.

Прямий ефір