Північна Корея намагається запускати супутники-шпигуни: як їй допомагає Росія (ВІДЕО)

Кім Чен Ин та Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

КНДР попередила Токіо, що запустить космічну ракету із супутником до 4 червня 2024 року. Берегова охорона Японії вже визначила три райони падіння уламків ракети. А в Міністерстві закордонних справ країни заявили — разом із Південною Кореєю та США закликатимуть Пхеньян скасувати цей запуск, повідомляє FREEДОМ.

“Після того, як ми отримали попередження від Північної Кореї, ми висунули вимогу скасувати запуск, використовуючи наш дипломатичний канал у Пекіні”, — сказав генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Есімаса Хаясі.

Розвідка Південної Кореї повідомила, що КНДР намагається запустити саме розвідувальний супутник. Росія допомагає реалізувати цей проєкт. Як пише південнокорейське агентство новин Yonhap, російські інженери прибули до Північної Кореї ще 2023-го — після того, як російський диктатор Володимир Путін пообіцяв підтримати космічну програму Пхеньяна в обмін на військову підтримку у війні проти України.

“Це загрожує тим, що Північна Корея отримає можливість отримувати розвіддані, які стосуються Південної Кореї, Японії та, можливо, в майбутньому США. А це вже несе загрози для цих країн з огляду на їхні непрості стосунки з Північною Кореєю й не тільки, тому що у випадку з Південною Кореєю дві сторони перебувають у стані війни”, — зазначила експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталя Плаксієнко-Бутирська.

Південна Корея готова рішуче відповісти на порушення Пхеньяном резолюції Організації Об’єднаних Націй. Сеул провів навчання з нанесення авіаударів. За інформацією південнокорейського об’єднаного комітету начальника штабів, у повітрі перебувало близько 20 літаків, серед яких — винищувачі-невидимки F-35.

“Наші військові уважно стежать за можливими провокаціями та діями Північної Кореї й готові до них. Тому, навіть якщо вони проведуть ракетні провокації і запуск розвідувального супутника одночасно, я скажу вам, що ми повністю готові до них”, — сказав директор зі зв’язків із громадськістю об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї Лі Сон Чжун.

Безпосередній запуск або допомога в цьому процесі Пхеньяну порушують резолюції Ради безпеки ООН, що забороняють КНДР використовувати балістичні технології.

“РФ показала, що вона тепер не буде дотримуватися тих резолюцій, які були підтримані Радою безпеки ООН та Росією зокрема, що стосується взаємодії з Північною Кореєю. Після 2017 року на Північну Корею накладено різні санкції, які обмежують майже всю її діяльність, й Росія зараз активно взаємодіє з Північною Кореєю, й таким чином вона абсолютно не дотримується тих санкцій, які були накладені”, — сказала Плаксієнко-Бутирська.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг упевнений, що Північна Корея та Китай — найбільш вагомі прихильники війни Росії проти України. Вони постачають Москві електроніку та технології для виробництва ракет, безпілотників й танків, а також артилерійські снаряди. У відповідь Кремль ділиться з союзниками технологіями, які дозволяють їм розвивати ракетну та ядерну програми.

Читайте також: Зло отримає гідну відсіч: союзники Києва протидіють співпраці РФ і КНДР (ВІДЕО)

Прямий ефір