Бояться ескалації та розширення війни, — Умланд про використання західної зброї по РФ

Андреас Умланд. Фото: hromadske.ua

Багато лідерів європейських країн не дають дозволу Україні завдавати ударів західною зброєю по території РФ, бо бояться ескалації та розширення війни. Але якщо такий дозвіл дадуть Сполучені Штати Америки, більшість країн наслідуватимуть їхній приклад. Таку думку сьогодні, 28 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд.

“Більшість західних політиків розуміють, що Україні необхідно це рішення. Але, на жаль, воно не популярне в багатьох країнах, наприклад, у Німеччині. Люди бояться розширення війни, бояться, що війна Росії проти України перетвориться на третю світову війну або ще гірше — на ядерну. До слова, така думка європейців багато в чому сформувалася завдяки наративам російської пропаганди. Крім того, велику роль в ухваленні цього рішення відіграють майбутні вибори до Європарламенту. Наприклад, нерішучість канцлера Німеччини Олафа Шольца багато в чому визначається саме цим. Він вважає, що така пацифістська риторика вигідна внутрішньополітично”, — зазначив німецький політолог.

Аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи акцентував увагу на тому, що, за правилами ведення війни, Україна має право використовувати західну зброю для ударів по військових об’єктах на території РФ.

“Взагалі, за правилами війни, в оборону також входять удари по території агресора. Крім того, та зброя, яка надійшла в Україну із західних країн, стає українською зброєю. Тому, Україна могла б і не питати дозволу на нанесення ударів по РФ. Однак існує величезний розкид думок серед країн-членів НАТО. Тому, найімовірніше, країни, які передавали Україні зброю, будуть обговорювати, як цю зброю можна буде використовувати”, — розповів Умланд.

Він також зазначив, що, якби США дозволили Україні здійснювати удари своєю далекобійною зброєю по території РФ, то більшість європейських країн наслідуватимуть їхній приклад.

“Безсумнівно, якби США ухвалили таке рішення, це був би сигнал і іншим країнам. Звичайно, ці країни орієнтуватимуться на внутрішньополітичні моменти своєї країни, але багато хто все-таки наслідує у своїй поведінці США”, — уточнив експерт.

На його думку, для України правильним вирішенням цього питання було б будівництво військових заводів із виробництва далекобійної зброї в Україні. Тоді б вона не вимагала дозволів від західних країн щодо застосування західної зброї.

“Звичайно, потрібно розуміти, що дуже швидко побудувати нові військові заводи в Україні не вийде. При цьому потрібно не забувати про те, що ці заводи стануть метою номер один для російської армії. Тому потрібно заздалегідь організувати захист цих підприємств. Наприклад, створити таку зону можна в Західній Україні, де вже країни НАТО захищатимуть повітряний український простір. Це був би вихід”, — поділився ідеєю Андреас Умланд.

Читайте також: Право України на самооборону включає ураження законних військових цілей всередині Росії, — генсек НАТО

Прямий ефір